Teplický soudce Čapek Reprofoto ČT

Nezákonné potvrzení vazby? Teplický soudce Čapek opět míří před kárný senát

Teplický soudce Miroslav Čapek opět čelí kárné žalobě. Nejvyšší správní soud bude v září projednávat případ, který už měl jednou na stole. V kauze státní zástupkyně navrhla vazbu, i i když se nestal trestný čin. Soudce Čapek uvalení vazby potvrdil.

Hlavní roli v případu hraje osoba P.Ch. a postižená dívka A.M.  „Trestného činu ohrožování výchovy dítěte podle § 201 odst. 1 písm. a) trestního zákoníku se měl obviněný dopustit tím, že dne 18. 6. 2016 v 12.59 hodin zaslal prostřednictvím sociální sítě Facebook poškozené nezletilé A. M., nar. X, fotografii svého ztopořeného pohlavního údu, čímž ohrozil její mravní vývoj,“  uvádí se v popisu případu v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který státní zástupkyni shledal vinnou a potrestal. O Případu Česká justice obsáhle informovala.

Podle předsedy soudu Jana Tichého chyboval i soudce Miroslav Čapek, který návrh vazby na vzetí P.Ch. do vazby potvrdil a nepoznal, že skutky, pro které státní zástupkyně navrhuje vazbu, nejsou trestným činem. „Kárná žaloba se týká téže věci, v souvislosti s níž již rozhodl Nejvyšší správní soud České republiky v kárném řízení proti státní zástupkyni Okresního státního zastupitelství v Teplicích rozhodnutím ze dne 25. 4. 2017, sp. zn. 12 Ksz 1/2017. Viz,“ reagoval na dotaz České justice mluvčí Okresního soudu v Teplicích Lukáš Pokorný.

NSS nařídil jednání na 6. září. Čapek před kárným senátem nebude stát poprvé. Předseda soudu ho kárně žaloval loni, kdy mu dával za vinu mimo jiné nevhodné vyjadřování o svých spolupracovnících a nařízených. Rovněž jej také vinil z účasti v rozkladové komisi Českého statistického úřadu, kdy byl Tichý přesvědčen, že to nebylo v souladu s výkonem funkce soudce. S takovou žalobou ale u NSS neuspěl.

Soudce ale kárný senát potrestal v roce 2015. NSS udělil trest snížení platu o 10 procent na čtvrt roku za provinění, kdy Čapek v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres – včetně novinářských – fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje. Soudce si poté stěžoval u Ústavního soudu, ale neuspěl.

(epa)