Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Pelikán opět dočasně zprostil funkce soudce Kozáka kvůli trestnímu stíhání

Brněnský soudce Jan Kozák opět přišel o talár. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ho dočasně zprostil funkce. „Ano, je to pravda,“ potvrdil Kozák informace České justice bez bližšího komentáře. Policie v polovině června soudce začala trestně stíhat a podezřívá ho ze zneužití pravomoci.

Soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák, který se specializuje na insolvence, proti trestnímu stíhání podal stížnost, opravný prostředek podá i kvůli zproštění z funkce. „Soudce Kozák byl zproštěn funkce z důvodu trestního stíhání, které souvisí s výkonem jeho funkce soudce,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová s tím, že se tak stalo minulý týden.

Souhlas k trestnímu stíhání Kozáka poskytl prezident Miloš Zeman krátce poté, co Nejvyšší správní soud (NSS) na konci dubna zastavil se soudcem kárné řízení a zrušil i rozhodnutí ministra o dočasném zproštění výkonu funkce soudce. Důvodem bylo to, že kárný návrh byl podán den po zákonem stanovené lhůtě.

Možnou trestnou činnost soudce Kozáka spatřuje policie, konkrétně brněnská expozitura Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem a korupcí (NCOZ), ve stejné věci, pro kterou na soudce podal předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek návrh na kárnou žalobu.

Kozák měl podle informací České justice už v září minulého roku zjistit v insolvenčním spise přihlášku do řízení o oddlužení fyzické osoby, které vedla jeho kolegyně soudkyně Hana Hrstková. O celé věci učinil úřední záznam a věc předal příslušnému soudnímu oddělení.
Učinil tak však chybným způsobem, který záhy napravil a o celé věci obratem informoval místopředsedy soudu, kteří s ním celou věc měli projednat.

(epa)