Právník Štefl z Havlínovy kauzy neuspěl u Ústavního soudu

Právník Boris Štefl, potrestaný podmínkou v korupční kauze kolem bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína, neuspěl s ústavní stížností. Po Havlínovi samotném je druhým aktérem kauzy, jehož podnět Ústavní soud odmítl. Na rozhodnutí čekají ještě stížnosti podnikatele Jaroslava Kříže a bývalého žalobce Františka Fialy.

Štefl, který kdysi působil jako ředitel inspekce ministerstva vnitra, dostal trest 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a také peněžitý trest 150.000 korun. Ve stížnosti uplatnil řadu námitek například k údajně zmatečnému zahájení trestního stíhání, legálnosti odposlechů i k odůvodnění rozhodnutí Okresního soudu v Kladně a Krajského soudu v Praze.

Ústavní soud stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, problém nespatřuje ani v odposleších. „Stěžovatel již v řízení před soudem prvního stupně argumentoval, že odposlechy měly být ukončeny dříve. Ústavní soud se ztotožňuje se závěry okresního soudu, že při páchání trestné činnosti spojené s uplácením nelze pracovat jen s jejich krátkým trváním,“ stojí v usnesení.

Havlín si má za korupci a ovlivňování případů odpykat pět let a tři měsíce ve vězení. Podle rozsudku nezákonně zasahoval do trestního řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování podle obžaloby doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku.

V kauze figurovalo sedm odsouzených. Jen čtyři z nich se bránili dovoláním k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěli. Šlo o stejnou čtveřici, která poté využila také poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost.

Bývalému státnímu zástupci Fialovi justice uložila tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty. Šlo také o Štefla a tehdejšího advokáta Karla Matějku. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným je Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.

(čtk)