Prezident Miloš Zeman Foto: Hrad.cz

Prezident zatím nedostal žádost o souhlas s trestním stíháním soudkyně, která antedatovala vazební jednání

Liberecká soudkyně Lenka Zhoufová zatím trestně stíhána není. Stíhání jí hrozí kvůli tomu, že vyhotovila usnesení o prodloužení vazby, které antedatovala. Policie zatím na Pražský Hrad nedoručila žádost, kterou by prezidenta žádala o souhlas s trestním stíháním. „Taková žádost nebyla dosud na Hrad doručena,“ reagoval na dotaz České justice mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pokud se jedná o spáchání trestného činu obecně, neplatí pro soudce žádná omezení. Pokud by se však jednalo o trestný čin, kterého se měl soudce dopustit v souvislosti s výkonem své funkce, může být trestně stíhán nebo vzat do vazby jen se souhlasem prezidenta republiky.

Právě to by byl případ soudkyně Zhoufové, o kterém Česká justice informovala. Kvůli tomu, že změnila datum na usnesení o prodloužení vazby, byla nejen kárně stíhána, ale bylo na ni i podáno trestní oznámení. Případ zatím skončil kárným řízením u Nejvyššího správního soudu z podnětu policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po razii v bytě soudkyně. Státní zastupitelství přípisem požádalo NSS o možnost Zhoufovou trestně stíhat a celá věc tak může dál pokračovat.

Zajímavé je, že dosud platila zásada „ne bis in idem“ v tom smyslu, že pokud je někdo kárně potrestán, je to překážkou pro trestní řízení. Tentokrát NSS řekl, že stíhání možné je.

Zhoufová, který byla do funkce jmenována v roce 2015 jako samosoudkyně soudila například případ libereckých zastupitelů, kteří byli obviněni z odhlasování nevýhodného prodeje městského majetku, čímž měli městu způsobit škodu několik milionů. V roce svého jmenování jim za to udělila tříměsíční podmíněný trest.
Případ se však táhne roky a Zhoufová ho letos na stůl dostala znovu. Podle nejnovějšího verdiktu samosoudkyně se sice skutek popsaný v obžalobě stal, ale nejde o trestný čin.

 

(epa)