Soudy se snaží zamezit podávání mražených jídel v restauracích

Servírování zmrazených jídel v restauraci bez varování je obchodní podvod, rozhodl kasační soud v Itálii

Tisíce turistů cestují každoročně do Itálie, aby vyzkoušely famózní národní italskou kuchyni. Mnoho z nich nevědomky skončí v restauracích, které nevaří čerstvá jídla, ale pouze rozehřívají zmrazené polotovary. Italský Nejvyšší kasační soud rozhodl, že bez upozornění na jídelním lístku o tom, že v podniku hostům pouze ohřívají zmrazená jídla, jde o obchodní podvod.

Kasační soud takto definitivně rozhodl v pondělí po dvou letech od začátku případu, o kterém informuje italská verze deníku The Local. Nejinak se k hostům chová v České republice množství restaurací, které rovněž neservírují čerstvé vařené jídlo, ale jen ohřívají polotovary nebo rozmrazují hotová zamražená jídla a suroviny, aniž by hosty o tomto postupu informovaly na jídelním lístku.

Tuto praxi se v Itálii nyní pokouší porazit právní systém, uvádí deník, podle kterého dostalo velké množství restaurací pokutu, když servírovaly mražené jídlo hostům, kteří něco takového nečekali.  Servírování mražených jídel samo o sobě není zakázané, avšak neupozornění na tuto skutečnost zakládá na podvod a může vést k pokutě nebo dokonce k odsouzení vězněním vinného restauratéra.

Jídelna měla plné mrazáky jídla

Pondělní rozsudek kasačního soudu se týká jídelny, která původně dostala pokutu ve výši 200 euro za to, že hosty neinformovala, že servírované jídlo není čerstvé. Místní soud obvinil šéfkuchaře z obchodního podvodu poté, co kontrola v restauraci odhalila plné mrazáky, aniž by na jídelním lístku byla zmínka o zmrazeném jídle.

Odvolací soud v Miláně rozsudek potvrdil v listopadu 2015, takže jedenapadesátiletý šéfkuchař pokračoval ve sporu u vyššího soudu. Rozsudek napadl proto, že podle jeho názoru v době kontroly nebyli v restauraci žádní hosté, takže nemohl s nikým vstoupit do smluvního vztahu, a proto nemohl být nikdo podveden.

Avšak soudci nejvyššího italského civilního soudu – Kasačního soudu v rozsudku uvedli, že tento důvod je „irelevantní“ a že stížnost je zjevně neopodstatněná, uvádí podrobnosti deník, který měl možnost se s rozsudkem seznámit.

Dokonce pouhá možnost zmrazeného jídla, pokud není na jídelním lístku označena, zakládá pokus o obchodní podvod, uvádí rozsudek podepsaný soudkyní Emanuelou Gai.

V definitivně končícím případu pak soudci zvýšili původní pokutu 200 euro desetinásobně na pokutu 2000 euro.

(ire)