Rejstřík trestů zaměstnává 34 lidí. Na ministerstvo přejde 31 z nich. Foto: archiv

Stát rozšíří tajné informace, půjde o vývoj odposlechů i jednání o smíru před ESLP

Jednání o smíru ve stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva proti ČR se bude nadále konat v utajeném režimu. Jeho vyzrazení by mohlo být proti zájmu republiky. Dále mají být obecně utajeny přípravy k odposlechům a informace o vývoji a financování operačně technických prostředků. Utajit mají finance evidenční dokumentaci i vnitro informace o přípravě a financování policistů. Vnitro chtělo utajit policisty, kteří vyšetřují terorismus a hospodářskou trestnou činnost, nakonec ale návrh stáhlo.

Vyplývá to z nového návrhu nařízení vlády, kterým se stanoví seznam utajovaných informací, tedy informací, které jsou státním tajemstvím. Seznam pro vládu vypracovává Národní bezpečnostní úřad. Návrh nového nařízení vlády je ve fázi po připomínkovém řízení.

Návrh nově zohledňuje pravidlo, podle kterého mají být utajované informace rozděleny do seznamů podle resortů formou příloh k nařízení. Dříve existoval jeden seznam. Již nyní stát utajuje stovky informací, mimo jiné například plány některých budov a jejich zabezpečení – včetně muzeí a galerií, informace o vládních úvěrech, o státních rezervách nebo třeba telefonní seznam spojení pro případ války. Jde také o návrhy na udělení řádů cizincům, udělení víz ze zvláštních důvodů nebo informace o stavu armády, policie a celní správy zejména o zbraních, počtech osob a financování. Tajné je také zajištění výroby bezpečnostních prvků na ceninách nebo zajištění dokladů obyvatel. Do…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová