Jiří Herczeg ve své pracovně na Právnické fakultě UK Foto: Eva Paseková

Tragicky zesnul uznávaný odborník na trestní právo, docent Jiří Herczeg

Dnes v dopoledních hodinách podle několika zdrojů České justice tragicky zesnul doc. JUDr. Mgr. Jiří Herczeg, Ph.D. Byl to uznávaný odborník na trestní právo. Podle neoficiálních informací ze světa odešel dobrovolně. „Jsou i smutné zprávy. Dnes tragicky zahynul docent katedry trestního práva Jiří Herczeg. Je to nejen pro fakultu velká ztráta,“ uvedl na svém facebooku děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík.

Učil nejen na Právnické fakultě, ale také pracoval v advokátní kanceláři White & Case. Kromě hospodářského trestního práva se zaměřoval i na ústavní právo, ochranu základních lidských práv a svobod a řízení před Ústavním soudem ČR a Evropským soudem pro lidská práva. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy.

Do obecného podvědomí vstoupil i tím, že jeho odborný článek Zásada „nemo tenetur“ a práva obviněného v trestním řízení byl jedním ze stavebních kamenů rozsudku Vrchního soudu v Praze v kauze Davida Ratha a spol. Ten byl některými politiky, osobnostmi i médii označen za značně kontroverzní. „Ano, rozhodnutí Vrchního soudu považuji za věcně správné. Samozřejmě nebudu zastírat, že mě citace mého článku nepotěšila. Není obvyklé, aby v rozhodnutí byla citována přímo část článku,“ řekl tehdy Herczeg v rozhovoru České justici. Přiklonil se k teorii plodů otráveného stromu, tedy že pokud na začátku případu byly nezákonně nařízené odposlechy, všechny důkazy jejich pomocí získané jsou nezákonné. Tuto premisu později odmítl Nejvyšší soud.

Podle oficiálních policejních informací osmačtyřicetiletý muž dnes kolem jedenácti hodin dopoledne skočil z okna na koleje na Senovážném náměstí v centru Prahy. Muže oživovali nejprve lidé na místě, kteří událost oznámili, a pak i zdravotníci. Zraněním ale podlehl.

Zavzpomínejte na docenta Herczega nejen rozhovorem na České justici.

(epa)