ÚOHS zrušil Plzni zadávací řízení na údržbu kamerového systému

Plzeňští úředníci chybovali při zadání veřejné zakázky na údržbu kamerového systému v parkovacích domech. Požadovali po podnikatelích, aby doložili bezpečnostní prověrku na stupeň Důvěrné. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to označil za diskriminační a zakázku zrušil.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatoval, že Statutární město Plzeň v  případě zadání veřejné zakázky „Údržba Městského kamerového systému (MKS) v Plzni a Proměnného dopravního značení (PDZ) pro parkovací domy Rychtářka a Nové Divadlo v Plzni“ postupovalo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. ÚOHS proto jako opatření k nápravě nezákonného postupu zadavatele zrušil zadávací řízení na zmíněnou veřejnou zakázku.

Postup zadavatele při zadávání veřejné zakázky vedl k porušení zásady zákazu diskriminace, když do „jiných požadavků“ stanovil povinnost uchazeče doložit „Osvědčení podnikatele vydané Národním bezpečnostním úřadem pro stupeň Důvěrné“. V rozhodnutí antimonopolní úřad mj. konstatoval, že zadavatel nebyl tento požadavek oprávněn stanovit, protože se v případě předmětné veřejné zakázky nejedná o veřejnou zakázku v oblasti obrany nebo bezpečnosti a tento požadavek ani bezprostředně nesouvisí s předmětem veřejné zakázky. Z tohoto důvodu nelze důvodně očekávat, „že dodavatel bude při plnění veřejné zakázky přicházet do styku s utajovanými informacemi podle zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, a tudíž není…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Město Plzeň má zároveň povinnost uhradit náklady řízení. ÚOHS tak rozhodl podle § 118 zákona o zrušení veřejné zakázky nebo jen jednotlivého úkonu zadavatele. Paušální částka nákladů na řízení činí 30 000 korun.

Kristián Chalupa