Předseda ČAK Martin Vychopeň (vlevo) Foto: ČAK

Vychopeň před poslanci: S vynášením informací v neprospěch klientů jsem se nesetkal

Před sněmovní komisí k únikům údajů z vyšetřovacích spisů vypovídal dnes dopoledne novinář Marek Přibil. Před ním byli na slyšení zástupci České advokátní komory a Unie obhájců. Slyšení se podle nich neslo spíše v informativní rovině. Předseda komory Martin Vychopeň je přesvědčen o tom, že obhájci informace z vyšetřování nevynášejí.

Podle prezidenta Unie obhájců Tomáše Sokola se komise zajímala o to, zda je možné, že úniky pocházejí od obhájců obviněných. „Řekli jsme jim, že to není možné. Rozhodně ne v době před sdělením obvinění, protože to obhájci ani nemohou vědět. Ani po sdělení obvinění to ale nepřipadá v úvahu, protože se jedná většinou o informace, které poškozují klienta, a je tedy nesmyslné, že bychom je pouštěli právě my. Navíc k řadě úniků dochází, kdy obhájci ještě nemají přístup do celého spisu, jako je to například v případě odposlechů. Typicky pouze od orgánů v trestním řízení mohou pocházet informace, kdy jsou u zatýkání nebo u domovních prohlídek přítomni novináři,“ uvedl Sokol.

Komise také chtěla vědět, jak v takových případech obhájci postupují. „K tomu jsem sdělil, že já osobně už žádné stížnosti ani trestní oznámení nepodávám, protože jsem se vždycky dozvěděl, že se vlastně nic nestalo, anebo že se nepodařilo ztotožnit pachatele,“ řekl České justici.

„Pokud jde o obhajobu, tak v případě řádně prováděné obhajoby nemá vůbec smysl mluvit o nějakém úniku z vyšetřovacího spisu. Úniky byly v naprosté většině, ne-li ve všech (případech) proti zájmům trestně stíhaných osob, což je naprosto v rozporu s tím, co má obhájce pro klienta v rámci trestního řízení dělat,“ řekl Vychopeň.

Komise si od zástupců komory vyžádala statistiky kárných provinění souvisejících s úniky ze spisů nebo porušením povinnosti mlčenlivosti. Vychopeň uvedl, že vede advokátní komoru osmý rok a s neoprávněným vynášením informací proti zájmům klienta se ještě nesetkal.

Aféra kolem nahrávek novináře Přibila a předsedy hnutí ANO a bývalého ministra financí Andreje Babiše vznik komise podnítila. Jde o zvukový záznam jejich rozhovoru zveřejněný na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman. Existuje podezření, že spolu mluví o údajích z takzvaného živého policejného spisu. Babiš, jenž má dorazit na slyšení před komisi odpoledne, se opakovaně ohradil proti tvrzením, že od Přibila takový dokument dostal.

(sr, čtk)