Žalobce Šereda propustil z vazby další lidi v kauze úniků informací

Státní zástupce propustil z vazby další lidi obviněné v případu úniku informací z policejních spisů. Důvody pro vazbu pominuly, řekl  žalobce Petr Šereda. Jména propuštěných neřekl, na svobodě by měl být bývalý policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michal Ratajský. Ve vazbě tak zůstávají z původních osmi lidí už jen dva muži, kteří by mohli být v brzké době propuštěni také. V kauze je obviněno 18 lidí.

Mezi důvody vazby patří například možné ovlivňování svědků nebo útěk. Další svědci byli vyslechnuti, proto u některých pominuly koluzní důvody vazby, uvedl Šereda.

Už dříve žalobci z vazby propustili advokátního koncipienta Václava Kvíčalu a bývalé policisty Ivo Sloupa a Alexandra Jedličku, přestože soud zamítl jejich stížnosti na vazbu. Po nich byl propuštěn podnikatel Samán Talabání a nyní přibyli Ratajský ještě s dalším mužem. Ve vazbě se kromě jmenovaných ocitli ještě bývalý policista Jakub Patloka, podnikatel Radek Moric a osmý člověk, jehož totožnost není veřejně známa.

Policie v celé kauze obvinila 18 lidí. Mezi nimi je šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) Radim Jüttner, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán a brněnský podnikatel David Rusňák. Stíhání Rusňáka, majoritního vlastníka skupiny DRFG, vyvolalo reakce na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem hnutí ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho manželka Petra Rusňáková je brněnskou radní a kvůli kauze odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro podzimní sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil.

(čtk)