V roce 2012 žadatelé o vydání zbrojního průkazu dělali 796 zkoušek odborné způsobilosti, loni jich bylo 1703 Foto: wikipedia

Zkoušky pro získání zbrojního průkazu by měly být objektivnější

Zkoušky pro získání zbrojního průkazu by měly být objektivnější a kvalitnější. Vláda dnes schválila nařízení, které zpřesňuje podmínky pro získání zkoušky odborné způsobilosti potřebné k získání zbrojního průkazu, informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Počet těchto zkoušek v posledních letech roste. Zároveň se zvyšuje počet stížností, které proti zkouškám mají žadatelé i policisté, kteří na zkoušky dohlížejí.

V roce 2012 žadatelé o vydání zbrojního průkazu dělali 796 zkoušek odborné způsobilosti, loni jich bylo 1703. Zkouška se dělala na základě několika vyhlášek, zákonů a vládních nařízení, které se v některých ustanoveních překrývají, což vede k problémům i ke stížnostem.

„Obsahem stížností je zejména zpochybnění postupu zkušebních komisařů při praktické části zkoušky, které obvykle ve svém důsledku vedou k tomu, že výkon žadatele o vydání zbrojního průkazu je hodnocen jako nedostatečný,“ stojí ve zdůvodňující části vládního materiálů. Zpochybňovány jsou podle materiálů také požadavky zkušebních komisařů v oblasti technických znalostí o konstrukci zbraní či střeliva, což má rovněž dopady na hodnocení.

Změny ve vládním nařízení slibují, že budou pravidla v Česku sjednocena, budou přehlednější a efektivnější. Nařízení obsahuje nové ustanovení, které se zabývá postupem zkušebního komisaře. Například bude muset zadávat úkoly srozumitelně a tak, aby zadání nebylo matoucí, což v minulosti bylo terčem stížností.

Zkouška má dvě části. První je písemný test, kde se ověřují teoretické znalosti. Navazující praktická část má ověřit znalosti bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem či schopnost střelby žadatele na pevný cíl.

V Česku mělo ke konci loňského roku zbrojní průkaz 300.307 lidí, což bylo o 8285 více než na konci roku 2015. V policejních registrech bylo 801.532 zbraní.

(čtk)