Solární elektrárna Ilustrační foto: Nazeleno.cz

Elektrárna zatím smí dodávat elektřinu, ÚS dal odkladný účinek

Solární elektrárna v Jeníkově na Teplicku zatím smí vyrábět a dodávat do sítě elektrickou energii, přestože soudním rozhodnutím přišla o licenci. Ústavní soud (ÚS) přiznal odkladný účinek stížnosti podané majitelem elektrárny, společností Fine Decorating. Odstavení z provozu by podle ÚS mohlo vést k chátrání elektrárny či úplnému zničení zařízení.

„Tím by stěžovatelce mohla vzniknout škoda značného rozsahu, v jejímž důsledku by utrpěla závažnou a jen obtížně odstranitelnou újmu,“ stojí v usnesení. ÚS v usnesení vysvětluje, že hrozba újmy v tomto případě převyšuje jiné důležité veřejné zájmy, ovšem jen dočasně – dokud soud o nerozhodne o samotné stížnosti.

Energetický regulační úřad licenci vydal koncem roku 2010. Podle žaloby podané nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem ovšem nebyly splněny zákonné předpoklady, například v licenčním řízení chyběla řádná revizní zpráva. Krajský soud v Brně licenci zrušil, jeho verdikt letos v červnu potvrdil Nejvyšší správní soud.

Nejvyšší státní zástupce žalobami napadl 22 problematických licencí fotovoltaických elektráren ze sklonku roku 2010. Zrušení licence dosáhl podle dostupných informací v devíti případech. Některé soudní spory ještě dobíhají.

ÚS už v minulosti přiznal odkladné účinky stížnostem proti soudním rozhodnutím o odebrání licencí solárním elektrárnám v Křenovicích na Vyškovsku a Krásné Hoře na Havlíčkobrodsku.

Majitelé solárních elektráren, kteří je zprovoznili do konce roku 2010, měli na 20 let garantovanou výkupní cenu 12.150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se ale výkupní podmínky zásadně změnily, cena za megawatthodinu klesla na 5500 korun.

(čtk)