V Česku loni působilo 3006 soudců obecných soudů. Foto: EPA

Insolvenční kauzy bude soudcům přidělovat elektronický generátor, novelu posvětili senátoři

Senát dnes schválil předlohu, podle níž se budou insolvenční případy přidělovat soudcům automatickým a náhodným systémem. Vláda původně navrhovala zavést tento systém pro všechna soudní řízení, Sněmovna jej ale v novele občanského soudního řádu zúžila. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

V současnosti se soudcům rozděluje práce podle postupného „kolečka“ daného rozvrhem práce. To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit následující novou věc. Novinka, kterou navrhlo ministerstvo spravedlnosti, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém.

Kritika vůči navrhovanému systému ovšem zněla z obou nejvyšších soudů i ze Soudcovské unie. Poslanci ji z větší části vyslyšeli.

Novela také zruší specializaci Obvodního soudu pro Prahu 2 na řešení trestných činů v dopravě, budou je mít v pravomoci všechny pražské obvodní soudy. Sníží rovněž poplatek za antidiskriminační žaloby. Naopak poplatek zavede za návrh na zahájení řízení o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, či rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření.

(čtk)