Kárný senát se v září vrátí k vleklé kauze soudce Příhody

Kárný senát Nejvyššího správního soudu se v září vrátí ke komplikované kauze ústeckého soudce Reného Příhody. Podle kárné žaloby, kterou senát začal řešit už v roce 2010, Příhoda v písemném vyhotovení zcela změnil ústně vyhlášený rozsudek. V mezičase řešila případ policie a trestní soudy, nakonec se ale vrátil zpět do kárného řízení, nešlo prý o trestný čin.

Kárný senát svolal další veřejné jednání na 19. září. Příhoda podle seznamu spravovaného ministerstvem spravedlnosti nadále působí u Krajského soudu v Ústí nad Labem. V minulosti opakovaně uváděl, že proti němu svědkové pletichařili a že klíčová výpověď je lživá. Manipulaci s protokolem popíral.

Případ má spletitý vývoj, rozsudek ve sporu dvou správců konkurzních podstat kvůli konkrétní nemovitosti vynesl Příhoda v roce 2008. Písemné znění se podle svědků lišilo od ústního vyhlášení. Kárný senát mu za to snížil na rok plat o 30 procent, což je nejpřísnější možná platová srážka. Příhoda dosáhl obnovy kárného řízení, ovšem poté se začala případem zabývat policie a následně trestní soud.

Okresní soud v Mělníku předloni v listopadu uznal Příhodu vinným a uložil mu tři roky vězení s podmínkou na pět let. Krajský soud v Praze ale rozsudek zrušil a postoupil případ znovu kárnému senátu. Neprokázalo se, že Příhoda jednal v úmyslu způsobit škodu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ještě pokusil rozhodnutí zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu. Tvrdil, že Příhoda způsobil „jiný zvlášť závažný následek“, což je podle starého trestního zákona závažná okolnost umožňující uložit i nepodmíněný trest. Nejvyšší soud ovšem zproštění obžaloby potvrdil, případ tak z trestního řízení definitivně „spadl“ zpět do kárného.

Poslední veřejné jednání kárného senátu se v Příhodově kauze odehrálo v říjnu 2011. Tehdy sice vyslechl závěrečné řeči, nakonec ale vyjádřil vůli vyslechnout ještě dva svědky a odročil jednání na neurčito. V obnoveném řízení Příhoda zpochybnil důvěryhodnost klíčové svědkyně, bývalé správkyně konkurzní podstaty Marie Huspekové. Než však kárný senát tehdy stačil obnovené řízení zakončit, chopila se iniciativy policie.

(čtk)