Náramky pro vězně v ČR stále chybí Foto: prisonbracelet.com

Náramky pro vězně znovu řeší antimonopolní úřad, O2 si stěžuje na průběh zakázky

Antimonopolní úřad se bude znovu zabývat soutěží na dodávku náramků pro vězně. Tendr vypsaný Probační a mediační službou napadla firma O2, která se o zakázku neúspěšně ucházela, řekl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda. Na posun v dění kolem tendru dnes upozornila Česká televize.

První výběr Probační a mediační služba zrušila, avšak i podruhé vybrala jako vítěze společnost SuperCom. O2 se bránila již v srpnu námitkami u zadavatele, ten je však zamítl. Podle komunikační společnosti zadavatel nenapravil pochybení, která jí vytýkal ÚOHS. Začátkem června zrušil první výběr vítěze zakázky. Důvodem bylo netransparentní posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny ze strany zadavatele. Probační služba se proti tomu odvolala, následně ale úkony, které provedla, sama zrušila. ÚOHS tak svoje předchozí rozhodnutí zrušil pro bezpředmětnost, což je standardní krok v podobných případech. Probační služba mezitím znovu vybrala v druhém kole jako vítěze opět firmu SuperCom.

Elektronické náramky mají nepřetržitě sledovat výkon trestu domácího vězení namísto nynějších namátkových kontrol probačních úředníků. Ministerstvo se o zavedení monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo, naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka.

Aktuální veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 100 milionů korun bez DPH vypsala probační služba loni v únoru. Vítěz vzešel ze soutěžního dialogu s šesti zájemci. Ministr Robert Pelikán (ANO) po roce oznámil, že pořízení zařízení a šestiletý provoz monitorovacího centra od SuperComu vyjde stát na 93 milionů korun. Rozhodujícím kritériem výběru vítěze byla právě nabídnutá cena.

(čtk)