Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Nedivme se, že Pelikán vystupuje jako zástupce Babiše, zní ze sněmovny

Některým poslancům vadí, že se ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyjadřuje o žádosti o vydání předsedy Hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka jako o účelové záležitosti. Mandátový a imunitní výbor sněmovny se dnes začne žádostí zabývat. I podle šéfa Transparency International Davida Ondráčky jsou výroky Pelikána v tuto chvíli za hranou.

Ministr Pelikán na otázku Lidových novin (12.8 2017) zda mu nevadí, že se kauza předsedy hnutí Andreje Babiše dostala do fáze, kdy policie žádá Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání společně s místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem a zda ji vnímá jako antikampaň proti hnutí ANO, odpověděl: „Přesně tak to vnímám. Věřím, že to stranu nepoškodí.“

Bývá přitom dobrým zvykem, že ministr spravedlnosti se snaží nekomentovat živé kauzy a nezasahovat tak do jejich vyšetřování. Robert Pelikán se ale takových kroků nebál ani v minulosti.
Komentoval například rozhodnutí Vrchního sodu v Praze v kauze Davida Ratha, když odůvodnění rozsudku označil za absurdní a nezákonné. „Pan Pelikán by nikdy nebyl ministrem spravedlnosti nebýt pana Babiše. Pak se nedivme, že vystupuje jako zástupce pana Babiše a ne jako ministr spravedlnosti. Věřím, že po podzimních volbách již ministrem spravedlnosti nebude,“ míní opoziční poslanec Marek Benda (ODS).

Jednání komise ovlivňuje žádost o vydání Andreje Babiše s Jaroslavem Faltýnkem Foto: archiv

Podle ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jana Chvojky (ČSSD) by politici neměli obecně hodnotit postup orgánů činných v trestním řízení v živých kauzách. Chvojka tak prý nečiní ze zásady. „Čekal bych, že kolega Pelikán zvolí obdobný postup,“ dodává předseda vládních legislativců.

Ondráčka: Takové výroky si nemůže dovolit

Zpochybňuje Pelikán svým výrokem o účelovosti kauzy nestrannost policie a státního zastupitelství? Podle Martina Plíška z TOP 09 rozhodně ano. „Buď by měl předložit důkazy pro svá tvrzení nebo se omluvit. Rozhodně by neměl zpochybňovat roli orgánů činných v trestním řízení jenom proto, že policie při dozoru státního zastupitelství chce vydat k trestnímu stíhání dva představitele jeho hnutí,“ myslí si poslanec.

Podle šéfa české pobočky Transparecy International si šéf resortu, pod který spadá část orgánů činných v trestním řízení, takový výrok nemůže v tuto chvíli dovolit. „Obviňovat policii a státní zastupitelství z kampaně může Andrej Babiš jako poslanec (je to jeho forma obhajoby), ale určitě ne ministr spravedlnosti. Ten by měl primárně věřit v profesionalitu a nestrannost příslušných orgánů ve všech případech, i u politicky exponovaných osob,“ reagoval Ondráčka na dotaz České justice.

Zástupce Národní fond proti korupci si nemyslí, že by Pelikán svými výroky přímo ovlivňoval vyšetřování. „Na druhou stranu je v této konkrétní věci nutné vnímat to, že ministr spravedlnosti je zároveň delegátem Hnutí ANO, a že disponuje různými prostředky, které by mohli být zneužity, a to je nutné hlídat. Celou kauzu je nutné vyšetřit a odvodit z ní důsledky,“ uvedl Karel Škácha.

Vydejte mi žádost

Pelikán navíc ve čtvrtek oznámil, že nezprostí mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten měl před poslaneckou vyšetřovací komisí, které předsedá právě Plíšek, promluvit o únicích ze spisů. I zde hraje podstatnou roli Pelikánův stranický šéf Andrej Babiš. Předseda komise Plíšek mluví o naschválu a o obstrukci.

„Zmíněné vážné důvody nebyly ani v jedné z doručených žádostí uvedené. Z tohoto důvodu nebylo možné žádosti o zbavení mlčenlivosti zatím vyhovět. Nejedná se schválnost či obstrukci, ale dodržování zákona o státním zastupitelství,“ hájí se Pelikán.

Policie chce Babiše s Faltýnkem vyšetřovat v souvislosti s padesátimilionovou dotací pro farmu Čapí hnízdo. Rozhodnutí výboru se dnes neočekává, oba poslance by měl vyslechnout až na dalším zasedání. Konečné slovo v otázce vydání Babiše a Faltýnka bude mít celá Sněmovna, která se bude věcí zabývat na schůzi, jež začne 5. září.

Babiš ve čtvrtekvýbor požádal, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze Čapí hnízdo vyjádří. Babiš označil policejní žádost už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Nyní prohlásil, že je vylhaná. „Dnes můj právní zástupce požádal paní (Miroslavu) Němcovou, aby nám dala ten papír od policie k dispozici, když už ho média citují a my ho nemáme. Já vlastně nevím, k čemu se mám vyjadřovat,“ řekl Babiš v Novém Městě na Moravě.

(epa)