Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

Novou soudkyní Nejvyššího správního soudu se má stát advokátka Lenka Krupičková

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa představil novou kandidátku na funkci soudkyně Nejvyššího správního soudu. Tou je Lenka Krupičková, advokátka v advokátní kanceláři Rödl & Partner. V případě úspěchu kandidátky na plénu tak NSS doplní další „nesoudce“.

Baxa Krupičkovou vybral v návaznosti na Memorandum I – o výběru kandidátů na soudce pro NSS ve kterém uvedl, že chce celý proces otevřít veřejnosti a spolupracovat s ní při vyhledávání osob, které splňují nároky stanovené v Memorandu. „Hledání osob s čitelnou osobní i profesní minulostí a jejich průhledný výběr jsou důležitými předpoklady pro to, aby v řadách soudců byly důvěryhodné a respektované osobnosti s předvídatelnými a otevřeně předestřenými vlastnostmi, schopnostmi a názory.“ uvádí se v závěru memoranda.

„Předseda Nejvyššího správního soudu chce pokračovat v personální politice doplňování soudu výraznými osobnostmi, které splňují náročně stanovená kritéria v Memorandu I, a to jak po odborné, tak osobnostní stránce. Důraz přitom klade na pestrost soudu, tak aby na soudu vedle kariérních soudců působili významní odborníci z praxe,“ NSS k návrhu Krupičkové.

Lenka Krupičková Foto: LinkedIn

Mgr. Lenka Krupičková, LL.M. ukončila magisterské studium v roce 2005 na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Postgraduální studium pak absolvovala na Univerzitě Jana Keplera v Linci. Od roku 2010 působí jako advokátka v advokátní kanceláři Rödl & Partner. Zaměřuje se především na správní a daňové právo a s ním související obory (sociální a zdravotní pojištění, dotace, cla, veřejné zakázky, investiční pobídky atd.). V roce 2007 úspěšně absolvovala kvalifikační zkoušky na daňovou poradkyni. Vedle toho se věnuje rovněž právu obchodních společností. Během své dosavadní praxe zastupovala klienty ve správních a soudních řízeních, včetně řízení u Nejvyššího správního soudu a Soudního dvora Evropské unie.
„V dnešní době stále rostoucí regulace lidského jednání nejrůznějšími normami a souběžně se zvyšující administrativní zátěže pak přirozeně stoupá důležitost správních soudů, protože jsou to v prvé linii právě ony, kdo utvářejí hranice balancující mezi požadavky úředníků z hlediska naplnění řádného fungování státního aparátu a minimalizace administrativní zátěže vůči adresátům norem. Toto uvědomění podle Lenky Krupičkové vyžaduje ze strany správních soudů nanejvýš zodpovědný přístu,“ uvedl NSS k charakteristice kandidátky.

Ta se osobně představí 13. 9. 2017 před plénem NSS. Na slyšení se stávajícími soudci by měla pohovořit o své motivaci, proč se uchází o danou pozici, přednést svůj pohled na fungování soudu a objasnit, jakou má představu o svém osobním přínosu pro Nejvyšší správní soud.

Naposledy soud před rokem doplnili Michaela Bejčková a Tomáš Rychlý.

Jana Rosůlková