Předseda vlády Andrej Babiš Foto: Facebook

Opavská firma FAU zprostila mlčenlivosti finanční správu

Finanční správa, ministerstvo financí i bývalý ministr Andrej Babiš (ANO) se budou moci blíže vyjádřit k případu konkurzu firmy FAU, o kterém se hovoří v souvislosti s nedávno uniklou Babišovou nahrávkou. Společnost je dnes zprostila mlčenlivosti. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli případu v pondělí apeloval na Babišova nástupce v čele ministerstva Ivana Pilného (ANO), ať prověří, zda finanční správa nejednala účelově na Babišův pokyn, aby firmu zlikvidovala. Pilný kontrolu podmiňoval právě zproštěním mlčenlivosti, o které kvůli možnosti zveřejnit další informace žádala i správa.

Záznam Babišových slov v neděli zveřejnil anonymní twitterový účet Skupina Šuman, kde se v minulosti objevilo již několik nahrávek. Někdejší ministr hovoří o firmě FAU, která se loni v říjnu dostala do insolvence a o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš. Není jasné kdy a s kým na bezmála minutové nahrávce mluví. Babiš v pondělí odmítl, že by během působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval.

Sobotka vyzval v pondělí Pilného ke kontrole postupu finanční správy, ministerstvo ale odkázalo na to, že se jí zabývá Nejvyšší správní soud a další šetření by bylo „vlamováním se do otevřených dveří“. Po dnešním dalším apelu ze strany Sobotky však Pilný mírně ustoupil. „Premiér ví, stejně jako já, že do otevřených kauz nemohu zasahovat. Pokud se subjekt rozhodne nás zbavit mlčenlivosti, máme co říct, pokud ne, tak říkat nic nemohu,“ konstatoval. Finanční správa po dohodě s Pilným vyzvala FAU, aby ji zbavila mlčenlivosti.

Společnost vpodvečer v prohlášení uvedla, že žádostem vyhověla. V tiskové zprávě sdělila, že proti finanční a celní správě vede v současnosti 12 soudních sporů, přičemž ve dvou případech rozhodl Krajský soud v Ostravě v její prospěch. V dalších deseti sporech dosud nerozhodly soudci ani v prvním stupni, uvádí společnost.

Vedle institucí zprostila FAU mlčenlivosti i samotného Babiše, který to označil za provokaci a nesmysl. „Já už nejsem ministr a nikdy jsem nebyl šéf finanční správy. Já s tím nemám nic společného, to je zase nějaká provokace,“ řekl. Je však podle něj dobře, že správa bude mít možnost se blíže vyjádřit a obhájit svůj postup.

S odkazem na rozsudek ostravského soudu FAU tvrdí, že finanční úřad vydal nezákonně zajišťovací příkazy na částku přes 217,9 milinoů korun. „Důsledkem vydání nezákonných zajišťovacích příkazů a bezprostředního zahájení nezákonné daňové exekuce, tedy vymáhání částky, došlo k nucenému ukončení podnikatelských aktivit a následnému prohlášení konkurzu na majetek společnosti,“ uvádí firma.

Finanční správa v této souvislosti dnes uvedla, že soud v Ostravě nezpochybnil nárok na doměřenou daň či postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele. Zároveň uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který donedávna patřil Babišovi a teď je součástí jeho svěřenských fondů. Nahrávka podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v Babišovu zájmu. O případ se podle médií v souvislosti s nahrávkami již zajímá policie.

(čtk)