Projednávání kárné žaloby u NSS Archivní foto: ČJ

Předseda českobudějovického soudu Tripes chyboval při rozdělování spisů, potvrdil ÚS

Ústavní soud potvrdil rozhodnutí kárného senátu, podle kterého předseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes chyboval při přidělení 1521 insolvenčních spisů. Kárný senát Nejvyššího správního soudu letos v únoru pouze konstatoval provinění, žádný postih ale neuložil. Přesto se Tripes bránil stížností, kterou ústavní soudci označili za zjevně neopodstatněnou.

Podle kárné žaloby podané ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) Tripes přidělil spisy senátu s novou předsedkyní pomocí takzvaného opatření, a nikoliv prostřednictvím rozvrhu práce. Navíc poté dostatečně nereagoval na kritiku z Vrchního soudu v Praze, který zvolený postup nepokládal za správný.

Tripes pochybení popíral, šlo prý o běžné manažerské řešení, které se u krajského soudu používalo „odnepaměti“.

Kárný senát v únorovém rozhodnutí zdůraznil, že přidělování spisů musí být férové a transparentní. Tripes v následné ústavní stížnosti napsal, že jeho postup transparentní byl, nešlo prý o žádný zákulisní krok. O zvoleném řešení věděl příslušný místopředseda soudu, stávající soudce insolvenčního úseku, nově nastupující soudkyně i soudcovská rada.

V ústavní stížnosti Tripes namítal, že kárné řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů je podle aktuální zákonné úpravy pouze jednostupňové, v důsledku čehož nelze napravit pochybení kárného soudu v řádném přezkumném řízení. „Má za to, že pouze dvouinstanční řízení může stěžovateli zajistit naplnění jeho práva na spravedlivý proces podle čl. 36 Listiny a čl. 6 Úmluvy. Ostatně veškerá řízení, která se týkají kárné odpovědnosti ať již příslušníků bezpečnostního sboru, notářů či advokátů vždy podléhají soudnímu přezkumu, a to i za situace, kdy kárné řízení vedené stavovskými komorami je dvouinstanční. Samotný zákon o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, v původním znění, rovněž upravoval kárné řízení jako řízení dvouinstanční, postavené na principu apelace,“ uvádí se v usnesení soudu. Tripes si ovšem stěžoval i na právní a skutnové závěry kárného senátu.

Ústavní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy senátu Jana Musila, soudce zpravodaje Pavla Rychetského a soudce Jaromíra Jirsy. Soudci ponechali kárné rozhodnutí beze změn. Kárný senát prý své závěry náležitě odůvodnil, v jeho postupu Ústavní soud nezjistil žádný exces ve Tripesův neprospěch. „Lze tedy uzavřít, že napadeným rozhodnutím nebyla porušena jeho ústavně zaručená základní práva a svobody,“ stojí v usnesení.

Kárné řízení se soudci, státními zástupci a exekutory je v Česku jednoinstanční. Proti rozhodnutí kárného senátu se tedy nedá odvolat. Jediným opravným prostředkem je ústavní stížnost, která ovšem nemá odkladný účinek.

(epa, čtk)