V rámci cvičení prchali po přepadení banky v Horšovském Týně dva mladí pachatelé na německé území Ilustrační foto: Policie ČR

Spolupráce policie u hranic zvýšila objasněnost trestných činů

Těsná spolupráce bavorské a české policie zvýšila podíl objasněných trestných činů v pohraničí. Na dnešním společném cvičení přeshraničního pronásledování lupičů banky to řekli ministři vnitra Milan Chovanec a Joachim Herrmann. Čeští či bavorští policisté zasahují podle nich za hranicemi svých zemí hlavně kvůli krádežím aut.

V rámci cvičení prchali po přepadení banky v Horšovském Týně dva mladí pachatelé na německé území, kde byli těsně za hranicí před tunelem ve Furth im Waldu zadrženi čtyřmi vozy německé policie z Bavorska a české policie. Podobná cvičení na hraničních přechodech jsou dvakrát ročně a jsou do nich zapojeny vždy jiné hlídky tak, aby se procvičilo maximum policistů.

Česká hlídka, která dnes lupiče pronásledovala na hranici, informovala operační středisko krajské policie v Plzni, které dalo zprávu česko-německému centru ve Schwandorfu. „Tam sedí v jedné místnosti čeští a bavorští policisté a okamžitě si předají informace a Němci kontaktují své operační středisko v Řezně. To vyšle hlídky podle toho, který hraniční přechod připadá v úvahu, a ty jedou naproti pronásledujícímu českému vozu,“ řekl český vedoucí střediska ve Schwandorfu Pavel Rybár.

Zapojí se pak takzvaná telekonference, při níž jsou slyšet němečtí i čeští policisté navzájem, a ve Schwandorfu vidí na mapě pohyb zasahujících vozidel. „Jazyková bariéra je čím dál menší a pokud nastane, tak je tu naše pracoviště,“ dodal Rybár. Při cvičení se zkouší vzájemná komunikace, prostupnost i znalost pohraničních cest.

„Cvičení jsou velmi důležitá, ale naši a bavorští policisté mají za sebou za poslední období 400 společných hlídek a 30 ostrých zásahů při pronásledování na české nebo německé straně,“ uvedl Chovanec. Z toho šestkrát zasahovali čeští policisté v Německu a 24krát němečtí v součinnosti s tuzemskými policisty v Česku, zejména při krádežích aut.

Modernizovaná smlouva o policejní spolupráci, která funguje od října 2016, umožňuje zasahovat bavorským policistům až na druhém okraji prvního kraje, tedy Plzeňského, a českým až na druhém konci Horního Falcka.

„Smlouva podepsaná loni v říjnu je nejmodernější v EU,“ uvedl Hermann. Výrazným milníkem pro pátrání a vyšetřování je podle něj také deset let fungující společné česko-německé policejní centrum ve Schwandorfu s nepřetržitým provozem. Zatímco v roce 2007, kdy byly v prosinci zrušeny vnitřní kontroly hranic, bylo podle Hermannna zaznamenáno v příhraničí přes 40.000 trestných činů, loni jich bylo 34.000 a jejich objasněnost činila 71,9 procenta. Přitom v celém Německu je míra objasněnosti zločinů 54 procent. Důležitá je podle něj také nová možnost závojového pátrání, tedy silniční kontroly bez podezření.

„Na obou stranách hranice se lidé cítí bezpečněji, a to je cíl, který společně máme,“ uvedl Chovanec. Pohraničí je podle něj velmi klidné, klesá kriminalita a pomáhá to i při pátrání po imigrantech, díky němuž je česká hranice pod kontrolou. Převaděčství podle ministra téměř neexistuje, spíše se jedná o krádeže v příhraničí, především krádeže aut.

(čtk)