Náramky pro vězně v ČR stále chybí Foto: prisonbracelet.com

ÚOHS zrušil řízení kvůli náramkům pro vězně, jeden uchazeč si ale na tendr stěžuje znovu

Poměrně neobvykle proběhlo správní řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci náramků pro vězně. S ohledem na to, že si Ministerstvo spravedlnosti samo zrušilo přezkoumávané úkony, rozhodl předseda Úřadu Petr Rafaj v rámci rozkladu o zrušení prvoinstančního rozhodnutí a zastavení celého správního řízení pro bezpředmětnost. České justici to potvrdil sám Rafaj. ÚOHS se ale celou věcí bude patrně zabývat znovu.

Firma SuperCom poprvé tendr na náramky vyhrála v únoru, posouzení nabídky ale zrušil antimonopolní úřad. Důvodem bylo netransparentní posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny ze strany zadavatele. Ministerstvo spravedlnosti, respektive Probační a mediační služba poté rozhodnutí zrušila sama a z přihlášených uchazečů vybírala znovu. V červenci pak opět zvítězila firma SuperCom. „Zadavatel podal rozklad, takže toto rozhodnutí nenabylo právní moci. Zadavatel si přitom následně sám zrušil přezkoumávané úkony, které byly (nepravomocně) Úřadem zrušeny,“ uvedl Rafaj s tím, že nyní je celé správní řízení zastaveno.

Z rozhodnutí ÚOHS vyplývá, že tendr napadla společnost O2. Probační a mediační služba poté přiznala, že při výběrovém řízení porušil zákon a autoremedurou tendr opravil. Například do tendru vrátil společnost ELTODO a T-Mobile, které původně vyloučil.

I poté, co byla jako vítěz znovu vybrána firma SuperCom, si však ostatní firmy mohly u ÚOHS stěžovat a správní řízení tak poběží znovu. Jeden uchazeč už proti rozhodnutí podal stížnost na ministerstvu. „Lhůta pro podání námitek skončila 7. 8. 2017, tedy včera. Námitku jsme obdrželi od jednoho uchazeče. Nyní běží lhůta 10 dní na její vypořádání,“ potvrdil Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva.

Podle nabídky SuperCom vyjde pořízení náramků a provoz monitorovacího centra za šest let na 93 milionů korun.

Ministerstvo se o zavedení elektronického monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo – naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka. Tentokrát zvolilo formu soutěžního dialogu, kterého se zúčastnilo šest firem. Absolvovaly několik kol přímých jednání, každý ze zájemců o zakázku také úřadu na měsíc poskytl své výrobky k testování základních funkcí. Pět firem potom podalo konkrétní nabídku.

(epa)