Foto: wikipedia

Evropská komise navrhne, jak zrychlit odsuny migrantů. Země EU loni udělily azyl 720 000 uprchlíků.

Evropská komise do konce měsíce navrhne, jak posílit vracení těch, kdo nemají v EU právo na azyl, uvedl dnes v Evropském parlamentu předseda EK Jean-Claude Juncker. Zdůraznil ale zároveň, že Evropa není a nestane se pevností, zůstane naopak kontinentem solidarity, kde najdou útočiště ti, kdo ho skutečně potřebují. Ti, kdo na azyl nárok nemají, se podle Junckera naopak musí vrátit do svých zemí. Bulharsko a Rumunsko podle něho patří rychle do schengenu.

„Mrzí mne, že ne všechny státy EU ukazují stejnou míru solidarity,“ prohlásil Juncker. Konkrétně ale v této souvislosti žádný stát nejmenoval. Země ze střední a východní Evropy, včetně Česka, se dlouhodobě odmítají podílet na programu přerozdělování uprchlíků z Itálie a Řecka a Junckerova komise kvůli tomu se třemi státy vede řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Evropa jako celek ale solidární je, připomněl Juncker s tím, že státy EU loni daly azyl více než 720.000 uprchlíků. „Je to třikrát víc než Austrálie, Kanada a USA dohromady,“ připomněl šéf komise.

Poslanci tleskali přistěhovalci zatížené Itálii

Juncker naopak jmenovitě ocenil způsob, jakým se s migrací vyrovnává zatížená Itálie a za potlesku europoslanců poděkoval Římu za vytrvalost a štědrost. Itálie „zachránila čest Evropy“, řekl.

O situaci v Itálii, která se začala bránit narušování hranic a suverenity země nadnárodními spolky, které dovážejí lidi z Afriky a Asie na její území, Česká justice už informovala.

Předseda komise ve svém obsáhlém projevu o stavu Evropské unie ale také zdůraznil, že je třeba rychle zlepšit podmínky uprchlíků ve střediscích v Libyi. Na tamní krizový stav opakovaně upozorňují nevládní i mezinárodní organizace. Podle Junckera jde o kolektivní odpovědností Evropy, a komise hodlá v této věci úzce spolupracovat s agenturami OSN.

EU ovšem počet příchozích snižuje

Juncker připomněl, že unie nyní své vnější hranice chrání daleko lépe než na začátku migrační krize. Přispívá k tomu podle něj i více než 1700 pracovníků nové evropské pohraniční a pobřežní stráže.

„Snížili jsme počty příchodů o 97 procent ve východním Středomoří v důsledku dohody s Tureckem. A lépe kontrolujeme situaci i v centrálním Středomoří,“ prohlásil Juncker. Na trase mezi Libyí a Itálií se v srpnu podle něj počty příchozích ve srovnání s předchozím rokem snížily o 81 procent. Snížil se tak také počet těch, kdo zahynuli při pokusu moře přeplout.

Rumunsko a Bulharsko patří rychle do schengenu

Předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker se v dnešním projevu před Evropským parlamentem vyslovil rovněž pro rychlé zapojení Rumunska a Bulharska do schengenského prostoru volného pohybu. Pomohlo by to podle něj zlepšení ochrany vnější hranice Evropské unie. Juncker ve vystoupení prohlásil, že podle něj bude mít EU v budoucnu více členských zemí než nyní.

Plné členství v evropském prostoru bez vnitřních hranic si podle jeho názoru zaslouží také Chorvatsko ve chvíli, kdy splní všechny potřebné podmínky.

Udržet Balkán jako záruku stability

„Chceme-li více stability v našem sousedství, musíme pro Západní Balkán udržet věrohodnou perspektivu rozšíření,“ řekl také europoslancům Juncker. Je podle něj jasné, že za jeho komise a stávajícího europarlamentu, tedy do roku 2019, se unie nerozšíří. „Žádný kandidát není dostatečně připraven. Ale později bude mít EU větší počet než 27 členů,“ prohlásil Juncker.

Kandidátské země si ale musí mít jako svou jasnou prioritu právní stát, nezávislé soudnictví a dodržování základních práv.

Podle Junckera se proto v dohledné době nestane členem Evropské unie Turecko. Ankara se už dlouho vzdaluje Evropě, a to mílovými kroky, prohlásil.
(čtk, ire)