Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

Pavel Zeman: Cítím měnící se atmosféru ve společnosti proti státním zástupcům

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman cítí měnící se atmosféru ve společnosti vůči státním zástupcům. Když v roce 2011 nastupoval do funkce byla nálada taková, že se rozbujela korupce a je třeba, aby se s tím něco dělalo. „Mám pocit, jako by panovala atmosféra, jestli toho už neděláme s korupcí moc a nezacházíme příliš daleko,“ uvedl pro Hospodářské noviny Zeman.

Zeman v rozhovoru mimo jiné řekl, že státní zástupci měří „všem stejně a všichni jsme si před zákonem rovni“. Odmítl také úvahy o kauze Čapí hnízdo, které v médiích živí zejména šéf Hnutí ANO Andrej Babiš a jeho ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tedy že je snad načasování policejní žádosti o vydání k trestnímu stíhání poslanců Babiše a Jaroslava Faltýnka (ANO) ovlivněno říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. „Kromě policistů a dozorujícího státního zástupce nikdo v této zemi nezná detailně příslušný spis a nikdo neví, v jakém stavu se trestní řízení nachází. Ani já to nevím. Což je naprosto v pořádku, protože soustava státních zastupitelství neumožňuje, abych něco takového věděl. Proto je vyloženě na policistovi, případně na dozorujícím žalobci, aby zvážili, zda mají trestní řízení v takovém stadiu, že už musí zahájit trestní stíhání. Jestliže jsou okolnosti pro stíhání, nemohou ho zdržovat,“ řekl Zeman HN.

Pelikánovo vyjádření o účelovosti zahájení trestního stíhání Zeman označil za neštastné.

Zeman se také postavil za vrchní žalobce Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvana. Zejména na Ištvanovu hlavu se soustavně snáší kritika ze všech stran. Mnozí mu vyčítají, že výsledek razie někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády stále nemá žádný výsledek. „Jsou to lidé na svých místech. Pro spravedlnost v této zemi udělali strašně moc. Když se podívám na práci jejich zastupitelství, fungují velmi dobře,“ míní nejvyšší žalobce.

„Pro mě osobně je hrozně důležitá ta část, která je v médiích nazývána zneužití Vojenského zpravodajství. Tam jsem velmi zvědavý, jak skončí hlavní líčení. Nechci předjímat, jak rozhodne soud, ale pro mě je skutečně děsivé, že by v demokratické společnosti mohlo dojít k tomu, že někdo zneužije a pro své soukromé potřeby využije činnost jakékoliv zpravodajské služby,“ dodal Zeman v rozhovoru.

Nejvyšší státní zástupce minulý týden vyloučil, že by za úniky z trestních spisů byli odpovědní žalobci. Státní zástupci na prozrazení informací nemají zájem. Zkritizoval také snahu politiků schválit opatření směrem k omezení pravomocí státního zastupitelství.

(epa)