Andrej Babiš čelí trestnímu řízení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 Foto: Farma Čapí hnízdo

Policejní prezident: Průtahy v kauze Čapí hnízdo nebyly ze strany policie ani státního zastupitelství

Policejní prezident Tomáš Tuhý a Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se dnes ohradili proti výrokům prezidenta Miloše Zemana, že by kauza Čapí hnízdo mohla být policejní provokací. V diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se shodli na tom, že věří vyšetřujícím orgánům. Podle Tuhého vyšetřování kauzy netrvá dlouho a případné průtahy nebyly na straně policistů nebo státního zastupitelství.

Tuhý uvedl, že byl nedávno na schůzce s prezidentem Zemanem, kde řešili hlavně bezpečnost země. Zeman mu prý také řekl svůj pohled na kauzu kolem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Já jsme se vůči tomu vymezil,“ prohlásil Tuhý. Dodal, že do vyšetřování kauzy nevidí, ale věří svým podřízeným. „Rozhodně o policejní provokaci nejde,“ zdůraznil Tuhý. Podle něj je obecně špatně, pokud by politik probíral se zástupcem OČTŘ konkrétní kauzu.

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Foto: archiv

Ohradil se také proti tvrzením, že policie prověřovala okolnosti dotace zdlouhavě. Postupovala podle něho řádně a průtahy, ač nastaly, nebyly na straně policistů ani státního zastupitelství. „Hovořit o policejní provokaci, se domnívám, je velice nešťastné v této věci,“ uvedl při debatě šéf žalobců Zeman.

Prezident v týdnu o kauze mluvil s Babišem, jehož Sněmovna vydala k trestnímu stíhání, i s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), který stojí za svým stranickým šéfem. Zeman by se měl setkat také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Prezident tvrdí, že je jeho přirozenou povinností vyslechnout obě strany sporu.

Zeman by Zemana odmítl

Tuhý míní, že není správné, aby se prezident ptal jakéhokoli ministra na konkrétní kauzy. „Za to nese odpovědnost policie a státní zastupitelství a nikdo další by do toho neměl vstupovat,“ uvedl Tuhý. Podle Pavla Zemana jsou schůzky „nic proti ničemu“. S ministry však podle něj prezident mluví o věcech, o kterých nemají informace nebo je mají pouze z médií nebo ze Sněmovny. „Jediný, kdo u té kauze skutečně ví, je pan Babiš. Je jediným z těch tří, kdo se o tom může s panem prezidentem nějak fundovaně pobavit,“ řekl Pavel Zeman. Nejvyšší žalobce také řekl, že pokud by ho prezident Zeman pozval ke konzultaci kauzy Čapí hnízdo, odmítl by.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Roprofoto: ČT

To, že všichni komentují kauzy bez znalosti spisu, je podle Zemana nešvar poslední doby. „Chtělo by to více úcty k právu a spravedlnosti,“ prohlásil.

V pořadu vystoupil i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Politici by si podle něj měli uvědomit, že oni sami ovlivňují volby od té chvíle, co byli zvoleni a neukazovat stále na ovlivňování OČTŘ. „Jsou tu instituce, které nemají vyznačeny volební termíny,“ dodal Baxa.

Politici chtějí moc nad vším

I odmítnutí konceptu nejvyšší rady soudnictví je podle něj důsledkem toho, že politici chtějí mít moc nad vším, co se v zemi děje. „Musí se myslet na jiné časy a na to, aby instituce byly stabilní,“ varuje Baxa před podrobování zákonů volebnímu období.

Předseda NSS Josef Baxa. Foto: Mediafax

Předseda NSS také zkritizoval nedostatečné zabezpečení justičních systémů. Stav podle něj vychází primárně z toho, že systémy nemají v rukou většinou soudy, ale soukromé subjekty.

Nejvyšší státní zástupce pak v pořadu vyjádřil spokojenost nad výsledkem kárné žaloby na náměstka vrchního státního zástupce Pavla Komára. Sám prý byl zvědavý, jaké vodítko NSS po jeho podání kárné žaloby poskytne. Soud sice žalobu zamítl, současně ale konstatoval, že vysoký funkcionář státního zastupitelství svými mediálními výroky o plánech na vyšetřování připravované policejní reorganizace porušil Trestní řád i zákon o státním zastupitelství.

(epa, čtk)