Policista nacvičuje střelbu Ilustrační foto: Policie ČR

Policie zřídila v Jablonci nové pracoviště pro zbraně a střelivo

Nové pracoviště pro zbraně a bezpečnostní materiál zřídila v Jablonci nad Nisou Policie ČR. Jablonečtí zájemci o zbrojní průkaz, registraci či kontrolu zbraně tak už nebudou muset dojíždět na policii do sousedního Liberce nebo Semil. V Jablonci pracoviště bylo do roku 2011, kdy ho v rámci úsporných opatření zrušili, řekl dnes novinářům náměstek ředitele policie v Libereckém kraji Pavel Bartoš. Nové pracoviště začne sloužit od pondělí 4. září.

„V Libereckém kraji jsme do dnešního dne měli tři pracoviště v Liberci, Semilech a České Lípě, a protože jablonecký region je velký, rozhodli jsme se, že zpět vrátíme pracoviště i do Jablonce,“ řekl Bartoš. Na Jablonecku registruje policie 2500 držitelů zbrojních průkazů a asi 6000 zbraní. „V regionu funguje 12 střelnic, máme 25 držitelů zbrojních licencí, mezi něž se řadí městské policie, některé sportovní kluby a také například prodejci,“ doplnila vedoucí krajského odboru zbraní Dagmar Fialová.

Na nově zřízeném pracovišti nebudou lidé podávat jen žádosti o zbrojní průkazy. „Jedná se i o kontroly zbraní, registraci zbraní, v podstatě všechno, co se týká zbrojních průkazů, zákona o zbraních, bezpečnostního materiálu. Poskytneme úplně stejný servis jako ostatní pracoviště,“ řekl vedoucí nového pracoviště Pavel Farský. Agendu může v Jablonci vyřídit kdokoli, nikoli jen obyvatelé jabloneckého okresu. „Není to vázáno na místo trvalého bydliště,“ ujistil Farský.

Jedním z důvodů, proč policie pracoviště v Jablonci obnovila, je i rostoucí počet zájemců o zbrojní průkaz, držitelů zbraní i množství zbraní samotných. „V celém Libereckém kraji máme přes 11.000 držitelů zbrojních průkazů a jejich počet se neustále zvyšuje. Registrovaných zbraní je přes 30.000,“ dodala Fialová. Jsou podle ní držitelé zbrojních průkazů, kteří mají jedinou zbraň, ale i takoví, kteří mají třeba 20 zbraní a více. „Jsou i tací, kteří jsou držiteli zbrojních průkazů, ale nemají zbraň, ale těch je nejmíň,“ dodala policistka.

(čtk)