Oleo Chemical založili v roce Kamil Jirounek a Michal Urbánek v roce 2004 Fotot: OCH

Soud osvobodil exšéfa Oleo Chemical Kamila Jirounka v kauze padělané směnky

Jeden ze zakladatelů společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek zatím nebude potrestán v kauze padělané směnky na 127 milionů korun. Krajský soud v Praze ho dnes zprostil obžaloby. Jirounek byl pravomocně odsouzen k šesti rokům vězení. Verdikt však zrušil Nejvyšší soud, který kauzu vrátil k novému projednání. Proti dnešnímu osvobozujícímu rozsudku je možné podat odvolání.

Obžaloba Jirounka viní z toho, že si opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v této kauze. Soud ho rovněž zprostil obžaloby.

Jirounek vinu dlouhodobě popírá. Hájí se tím, že směnku nabyl v dobré víře a když zjistil, že je falešná, tak to sám ohlásil na policii. Za příčinu této i dalších kauz považuje obchodní spory, které vede s majiteli firmy Ravak. Společnost je významným výrobcem van a sprchových koutů.

Soud se dnes kauzou zabýval potřetí. Nejprve v roce 2014 Jirounka osvobodil. Tento verdikt však zrušil odvolací soud. Po druhém projednávání případu Jirounek v loňském roce dostal osm let vězení. Trest mu pak odvolací soud o dva roky snížil. Jirounek si trest odpykával několik měsíců ve vězení, když do kauzy zasáhl NS, který nařídil jeho okamžité propuštění a nové projednání kauzy.

Jirounek figuruje i v dalších kauzách. V únoru jej Městský soud v Praze nepravomocně shledal vinným z tunelování Oleo Chemical, stejně jako další představitele firmy. Další kauza se týká toho, že údajně při sjednání úvěru 160 milionů korun uvedl nepravdivé údaje. Jirounek i v těchto kauzách vinu popírá.

(čtk)