Strana zelených: Chceme moderní procesní právo a protikorupční speciál

Jak by měla v příštím volebním období vypadat trestní politika státu podle kandidujících politických stran? Česká justice položila kandidujícím stranám a hnutím pět otázek. Strana zelených chce změnu sankční politiky a opatření pro snížení kriminality spojené s chudobou a drogami. Prioritou je rekodifikace trestního řádu, redukce soudní soustavy a protikorupční speciál. Za stranu odpovídala lídryně kandidátky Zelených v Libereckém kraji Věra Nováková.

Jak vaše strana formuluje trestní politiku státu pro příští volební období? Jaká má být priorita trestní politiky státu v tomto krátkodobém výhledu?
Strana zelených především vnímá aktuální nespravedlnost trestní politiky, která tvrdě a důsledně dopadá na pachatele méně závažných, avšak snadno odhalitelných trestných činů, a na druhé straně umožňuje unikat pachatelům sofistikovanější a zároveň závažnější trestné činnosti. Z tohoto hlediska chceme mj. prosazovat změnu sankční politiky vůči pachatelům bagatelních trestných činů, jimž by měl být častěji ukládán trest nespojený s odnětím svobody, a zároveň hodláme důsledněji postihovat korupci, včetně zavedení účinné právní ochrany jejích oznamovatelů (whistleblowerů).

Jak hodlá vaše strana uvedené reálně uskutečnit? Jaký má vaše strana konkrétní plán pro trestní politiku?
Vedle potřebných změn trestního práva procesního i hmotného chtějí Zelení prosazovat i celou řadu opatření k zajištění důstojného života pro všechny, k celkově spravedlivější
společnosti. Tato komplexní opatření v důsledku povedou i ke snížení kriminality, zejména té spojené s chudobou, či zneužíváním návykových látek, včetně drogové trestné činnosti. Rovněž je třeba vycházet z toho, že účinná trestní politika se neobejde bez kvalitních informací o kriminalitě, zejména té latentní. Proto je nezbytné, stejně jako v jiných zemích
podpořit každoroční realizaci viktimologického šetření na úrovni celé populace.

Je podle vás potřeba nějak z/měnit trestní legislativu? Pokud ano, jak a proč?
Prioritou by měla být rekodifikace trestního řádu, kterou se bohužel nepodařilo zrealizovat současně s novým trestním zákoníkem. Chceme moderní procesní právo, odpovídající
potřebám a možnostem 3. tisíciletí. Obsahově máme v úmyslu posílit práva obětí (poškozených) a vyplnit mezery, umožňující zneužívání práv obviněných k procesním obstrukcím. Protahování a komplikování trestního procesu nemá s právem na spravedlivý proces nic společného.

Mítink SZ Foto: Facebook

Je podle vás potřeba nějak z/měnit instituce, které  zajišťují v ČR uplatňování a vymáhání trestní legislativy?
Strana zelených chce zredukovat současnou čtyřstupňovou soudní soustavu na třístupňovou zrušením vrchních soudů. Pro trestní justici by tato změna mohla znamenat ve výsledku spravedlivější rozhodování, pokud o všech trestných činech budou rozhodovat soudy jednoho a téhož stupně. V soustavě státního zastupitelství podporujeme vznik protikorupčního speciálu.

Hodlá vaše strana prosazovat změnu zákona o státním zastupitelství? Pokud ano, tak proč? A jak konkrétně – návratem k monokratickému systému prokuratury? Zavedením systému vyšetřujících soudců? Jinak?
Strana zelených je pro zachování současného systému státního zastupitelství. Podporujeme změnu zákona o státním zastupitelství v zájmu posílení vnější nezávislosti státního zastupitelství a nezávislosti rozhodování, současně s odpovědností jednotlivých státních zástupců. Strana zelených se nezávislého státního zastupitelství nebojí.

Čtěte také: 

Hnutí Svoboda a přímá demokracie: Navrhujeme instituci pro vyšetřování justičních omylů a zločinů

Pirátská strana: Trestní řád už je z jiného světa. Nejistí rázný, ale spravedlivý proces

Irena Válová