Profesor Václav Pavlíček. Foto: Mediafax

Ústavní právník Pavlíček dostal Cenu Institutu Václava Klause

Bývalý prezident Václav Klaus dnes ocenil za celoživotní působení v oboru ústavního právníka Václava Pavlíčka. Pavlíček, jehož jméno je spjato zejména s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy, převzal od exprezidenta Cenu Institutu Václava Klause (IVK). Podle Klause Pavlíček patří k osobnostem, které stojí za svými názory a přispívá tím do společenské diskuse. Ocenil také jeho podíl na udržení tradic a principů právního státu a obhajobě zájmů České republiky.

„Hledáme vždy někoho, kdo je osobností své profese, kdo je součástí debaty o naší době, kdo nezůstává ve své slonovinové věži na té či oné katedře vysoké školy,“ uvedl Klaus při předání ceny.

Pavlíček podle Klause formoval české ústavní právo jako vědní disciplínu po roce 1989 a aktivně se zúčastnil debaty o postavení České republiky v soudobé Evropě. Pavlíček platí za odborníka například v otázce Benešových dekretů. „Díky němu jsem byli schopni obhájit právní základy našeho státu,“ řekl Klaus.

Třiaosmdesátiletý Pavlíček dosud vyučuje ústavní právo v Praze a také na Západočeské univerzitě v Plzni. Je autorem několika učebnic ústavního práva. V roce 2003 ho Klaus navrhl senátorům jako kandidáta na člena Ústavního soudu. V Senátu jeho nominace tehdy neprošla, protože senátorům vadilo jeho komunistická minulost. Pavlíček byl od roku 1954 až do vyloučení počátkem normalizace členem KSČ. Ke svému členství ve straně se před senátory nepřihlásil.

Pavlíček je čtvrtým laureátem Ceny Institutu Václava Klause. Kromě diplomu dostal skleněný hranol, který je symbolem IVK. Předchozí ceny získali ekonomové Dušan Tříska a Stanislava Janáčková a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák.

(čtk)