Představitelé Senátu s vedením Soudcovské unie Archivní foto: Senát PČR

Zemanová nebo Fiala? Bývalí prezidenti Soudcovské unie se neshodnou

Bude v příštích letech hájit zájmy Soudcovské unie stále soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová nebo místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala? Ani bývalí prezidenti SU se neshodnou. Volební boj tak bude zřejmě velmi vyrovnaný.

Za kandidaturu Radima Fialy se staví soudci Ústavního soudu Jaromír Jirsa a Tomáš Lichovník. Oba dva ho proto také oslovili s přáním, aby se volby zúčastnil. Motivován prý bylnávrhy kolegů z různých soudů. „Stávající prezidentky SU a mé dlouholeté spolupracovnice Daniely Zemanové si pro její osobní i odborné kvality velmi vážím. Vím dobře, s jakým nasazením pro SU pracuje. Přesto se domnívám, že Roman Fiala, kterého znám opravdu dlouho, by mohl přispět ke zvýraznění SU a k posílení postavení soudní moci,“ reagoval na dotazy České justice Lichovník.

Podle něj by byl Fiala lépe schopen vyjednávat a jasně formulovat stanoviska. „Zejména nyní před volbami jsou z politických stran slyšet různé nápady – časově omezený mandát soudce, hmotná a kárná odpovědnost za rozhodování, …. Aby takové nápady zůstaly jen nápady a nestaly se zákony, potřebuje justice důvěru veřejnosti. A tomu potřebuje být srozumitelná,“ dodává Lichovník.

Soudce Tomáš Lichovník, dřívější prezident Soudcovské unie. Foto: archiv

Obecně Českou justicí oslovení nesouhlasí s komentářem soudce Jana Sváčka, který v komentáři pro Právo dokonce označil vystupování Soudcovské unie vůči Ministerstvu spravedlnosti pod vedením Daniely Zemanové jako „servilní“. Taková slova důrazně odmítla i sama prezidentka SU. Sváčkovi například vadí příliš málo důrazu při prosazování modelu Nejvyšší rady soudnictví.

Sám Roman Fiala uvedl jeden z hlavních důvodů své kandidatury snahu prosadit právě soudcovskou samosprávu. „Jsem přesvědčen, že dokud neexistuje v naší zemi nový, moderní a principům dělby moci plně odpovídající systém správy soudnictví, který někdy ne zcela přesně označujeme jako soudcovská samospráva, nahrazuje roli této samosprávy především Soudcovská unie,“ napsal v dopise soudcům.

Roman Fiala, Nejvyšší soud Foto: Irena Válová

„O nějaké servilitě Soudcovské unie ve vztahu k ministerstvu podle mne nemůže být řeč. Jen na jednání musí být alespoň dva. Byla-li připravena jednat jen Soudcovská unie a druhá strana nikoli, bylo těžké něčeho dosáhnout,“ myslí si Tomáš Lichovník.

Servilitu odmítl i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. „Že by se Soudcovská unie chovala nějak devótně, to si opravdu nemyslím,“ řekl Vávra s tím, že více se k volbám nechce vyjadřovat.

Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Reprofoto: ČT

Další z bývalých prezidentů SU Jan Vyklický se postavil za Danielu Zemanovou. „Unie samozřejmě téma nového modelu řízení soudů nikdy neopustila. Kromě organizace vlastních akcí se podílela také na dosud nejkomplexnější přípravě tématu komisí, kterou ministr spravedlnosti arogantně ignoroval. Jen s ohledem na postupující míru poznání byla opatrnější a formulovala také takové varianty, které by minimalizovaly diskreditaci nového modelu řízení vlivem kariéristů a manipulátorů všeho druhu,“ napsal Vyklický v komentáři pro Českou justici.

Soudcovská unie České republiky byla založena v roce 1990 jako nepolitické profesní a dobrovolné stavovské sdružení. Sama unie uvádí, že sdružuje více jak polovinu všech soudců v ČR. Volební sněm se uskuteční 6.-7. 10 v Ostravě. Zúčastní se ho nejen soudci, ale i politici. Podle tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti má dorazit i šéf resortu Robert Pelikán (ANO).

Eva Paseková