Nová poslankyně Jana Krutáková se stranickými kolegy. Foto: STAN

Exstarostku soud zprostil obžaloby, zisk mandátu poslankyně bere jako zadostiučinění

Mandát v Poslanecké sněmovně získala ve volbách v Jihomoravském kraji jednička kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) Jana Krutáková. Bere ho jako zadostiučinění za soudní tahanice, kterými v minulosti prošla a po nichž jí zůstaly zdravotní problémy a nevraživost lidí. Bývalá starostka Moravské Nové Vsi na Břeclavsku se zpovídala ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli nevýhodnému pronájmu pozemků obce pro stavbu solární elektrárny. Nejprve dostala podmínku, pak ji soud zprostil obžaloby. Je podle ní potřeba ctít presumpci neviny.

Krutáková byla starostkou obce osm let do roku 2010, poté skončila u soudu. Po soudních tahanicích se v politice tak neangažovala, byla řadovou členkou STAN. „Když se ohlédnu zpět za vykonstruovanou kauzou, zůstaly mi po ní zdravotní problémy, které ale nejsou až tak vážné. Mnohem horší je vztah spoluobčanů ke mně a mé rodině. Nevím, kde se stále v těch lidech bere tolik nenávisti, zášti a schopnosti ubližovat. Těch, kteří se takto chovají, je mi opravdu líto,“ řekla Krutáková. Uvedla, že je nutné ctít presumpci neviny, je to základ svobodného a demokratického státu.

Časem však našla znovu chuť jít do politiky naplno, obzvlášť po loňských krajských volbách, ve kterých zástupci z řad starostů (Starostové pro Jižní Moravu) získali čtyři mandáty. Stala se tak jedničkou na kandidátce STAN v letošních sněmovních volbách. V zisk mandátu ale nedoufala. „S ohledem na dřívější kauzu je to pro mě velkým zadostiučiněním. Do poslední chvíle jsem ale nevěřila, že budeme mít mandát i pro náš kraj. O to větší je to závazek, protože vzhledem k přepočtu hlasů budu spolu s Petrem Gazdíkem zastupovat celou Moravu,“ uvedla Krutáková. Starostové měli podporu 5,18 procenta hlasů a mají šest mandátů v celé republice.

Krutáková je ředitelkou odpadové firmy. Ve funkci zůstane dalšího půl roku a na jaře se bude situace řešit. Ve Sněmovně se chce zaměřit na životní prostředí a zemědělství. „Zajímá mě problém nedostatku vody, sucha a hospodaření s půdou,“ uvedla. Podpořit chce ale i zákon o liniových stavbách, který by podle ní pomohl rychleji řešit dopravní situaci nejen na jižní Moravě.

Krutáková dostala v roce 2014 podmínku za to, že podle obžaloby kvůli ní radnice přišla o osm milionů korun. Vinila ji z toho, že bez vědomí rady podepsala smlouvy na 25 let pronájmu tříhektarových pozemků firmě pro vznik solární elektrárny. Smluvní cena za metr čtvereční byla čtyři koruny, přestože se podle části vedení radnice měla pohybovat kolem 16 až 20 korun. Krutáková od počátku vinu popírala. Odvolací krajský soud později verdikt s podmínkou zrušil a břeclavský soud pak v novém projednání Krutákovou zprostil obžaloby.

(čtk)