Insolvenční řízení Legiosu provázejí od začátku problémy, nedávno se po třech letech vše vrátilo na začátek Foto: Legios.eu

Heavy Machinery Service nesmí podle soudu manipulovat s majetkem

Českobudějovický krajský soud zakázal společnosti Heavy Machinery Service manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma se sídlem v Českých Velenicích na Jindřichohradecku zvýhodňovala některé věřitele. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Vagonka Heavy Machinery Service, která se dříve jmenovala Legios, dluží věřitelům téměř 3,3 miliardy korun.

„Dlužník sice deklaruje reálné tržby cca 15 až 20 milionů korun měsíčně, nicméně zůstatky na účtech dlužníka s ohledem na dlouhodobý trend těmto tržbám neodpovídají,“ stojí v rozhodnutí českobudějovického soudu.

Vagonka Legios se do problémů dostala na podzim 2013, kdy na ni podala návrh na insolvenční řízení Všeobecná úvěrová banka (VÚB) kvůli více než dvousetmilionové pohledávce. Společnost se během půl roku několikrát přejmenovala a na jaře roku 2014 soud vyhlásil její úpadek. Pohledávky do řízení v celkové výši 3,285 miliardy korun přihlásilo 322 věřitelů.

V souvislosti s insolvenčním řízením s Heavy Machinery Services se objevilo v médiích jméno stíhaného podnikatele Františka Savova. VÚB tvrdila, že verdikt insolvenčního soudu v Českých Budějovicích byl zmanipulovaný a „skuteční věřitelé“ jsou zcela odříznuti od ovlivňování průběhu insolvenčního řízení. Podle VÚB byl proces zmanipulován tím, že schůzi věřitelů ovládli věřitelé s fiktivními pohledávkami s vazbou na Savova.

V ISIR je celá řada zajímavých dokumentů ke kauze včetně čestného prohlášení, které má dokazovat údajné vlastnictví vagonky HMS (dříve pojmenované LEGIOS a LOSTR) podnikatelem Františkem Savovem.

Společnost zaslala České justici své vyjádření. „Společnost Heavy Machinery Services považuje rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích za standardní postup v rámci insolvenčního řízení. Informace, že byli neoprávněně zvýhodňováni někteří věřitelé není pravdivá,“ uvedl mluvčí Michal Donath.

(čtk, epa)