Exministryně Kateřina Valachová má zájem o ústavně právní výbor Foto: archiv

Jádro ústavně právního výboru se nezmění, ambice na vedení má Válková a Valachová

V ústavně právním výboru Poslanecké sněmovny zůstanou právníci s dlouholetými zkušenostmi s prací v dolní komoře. Zájem o členství potvrdili České justici například Marek Benda z ODS, Jan Chvojka z ČSSD nebo Helena Válková z hnutí ANO. Ta společně s exministryní školství a právničkou Kateřinou Valachovou z ČSSD vyslovila i přání tento důležitý výbor v příštím volebním období vést.

Poslanců s právnickým vzděláním je v nové sněmovně žalostně málo. Největší počet, sedm poslanců, má hnutí ANO. Ani to podle exministryně spravedlnosti Válkové nestačí. „To je hodně špatné, protože kromě ústavně právního výboru (ÚPV) budeme určitě právníky potřebovat v mandátovém a imunitním výboru a v různých komisích. Máme 78 mandátů a já si myslím, že všichni, kdo jsou právníci, by měli pracovat v ústavně právním výboru,“ řekla Válková v rozhovoru pro Českou justici s tím, že má chuť budoucí ÚPV vést. Konkurovat ji asi nebude současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který má ministerské ambice a schůzování na výborech navíc dříve často vynechával.

O vedení ÚPV projevila zájem i právnička a exministryně Kateřina Valachová. V České televizi řekla, že bude „jako lvice bojovat o školský nebo ústavně právní výbor“. Zájem o působení ve výboru projevil i současný ministr pro lidská práva a šéf vládních legislativců Jan Chvojka. „Nemohu tam být ovšem umístěn, dokud jsem ministr,“ reagoval Chvojka na dotaz České justice.

Schůze Ústavně právního výboru Foto: Eva Paseková

Do výboru, který je důležitý nejen pro zákony týkající justice, se nováčci nehrnou. Mnoho z nich vystudovalo práva, ale oboru se nevěnuje. Celekm je ve sněmovně právníků – nováčků 12. „Mým hlavním zájmem je zdravotnictví, proto budu primárně usilovat o výbor pro zdravotnictví. O ostatních výborech jsem prozatím neuvažoval,“ sdělil České justici expert na zdravotnictví hnutí ANO Adam Vojtěch.


Ústavně právní výbor projednává převážně zákony, k nimž má zákonodárnou iniciativu za vládu Ministerstvo spravedlnosti. Ministr je vždy zván na projednání zákona do výboru. Nejvýznamnější zákonodárnou oblastí je projednávání ústavních zákonů. Dále se výbor zabývá revizemi občanského práva, trestního práva hmotného i procesního. Výbor projednal a připravil pro jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu nový trestní zákoník. Další oblastí jsou úpravy obchodního práva a institucionální zajištění soudnictví a veřejné žaloby a zákony týkající se exekucí. Soustavně se zabývá problematikou zlepšení podmínek i fungování justice. V rámci rozpočtové činnosti projednává návrhy rozpočtu a státního závěrečného účtu kapitol Ministerstva spravedlnosti, Ústavního soudu a Ústavu pro studium totalitních režimů. – Zdroj: Poslanecká sněmovna


Barbora Kořanová (také ANO 2011) vystudovala právnickou fakultu, ale podniká v oboru design interiérů. Od roku 2014 je zastupitelkou plzeňské čtvrti Slovany. „Ohledně výborů preferuji hospodářský a zemědělský výbor, což jsem dnes také nahlásila na Poslaneckém klubu. Jsem ale samozřejmě připravená pracovat i v jiném výboru, pokud tam budu Hnutí prospěšná,“ uvedla další novicka v poslanecké lavici. Usilovat o členství v ÚPV nechce ani zastupitel Ústeckého kraje a města Kadaň Jan Richter.

Záměr pracovat v ÚPV zatím projevil jen ústecký notář Tomáš Kohoutek. „Mou ambicí je být členem ústavně právního výboru a zabývat se otázkou justice a legislativy jako je občanský zákoník nebo zákon o obchodních korporacích. Zabývat se chci také Ústavou nebo parlamentními procedurami,“ uvedl pro Deník. Kohoutek si chce funkci notáře ponechat souběžně s mandátem poslance.

Piráti, kteří mají právníka pouze pražského Jakuba Michálka, zatím o obsazení výborů do médií mluvit nechtějí. „Klub Pirátů v současné době na konkrétním obsazení výborů teprve pracuje… přesné vymezení, o které výbory budou mít kteří poslanci zájem, bude řešeno v následujících dnech,“ uvedla mluvčí Karolína Sadílková.

Josef Baxa, Daniela Zemanová a Pavel Šámal na jednání ústavně právního výboru Archivní foto: Eva Paseková

Strana přímé demokracie, která ve volbách skončila čtvrtá, nemá právníka žádného. Jediný, kdo se angažuje v oblasti justice, je plzeňská poslankyně Jana Levová.

V ústavně právním výboru určitě zasedne dlouholetý poslanec Marek Benda. „Byl jsem tam téměř vždy, tak to teď asi nezabalím,“ prohlásil nejdéle sloužící český poslanec. Exministr Pavel Blažek a člen minulého ÚPV pak České justici napsal, že otázky na obsazování výborů jsou zatím předčasné.
ÚPV zřejmě naopak přijde o poslance Jana Farského (STAN), který stojí spíše o výbor pro veřejnou správu.

Pokračovat v ÚPV zřejmě bude i Zdeněk Ondráček z KSČM, v úvahu přichází i jeho kolega Stanislav Grospič.

Lidovci v ÚPV neměli právníka ani v minulém období, stranu zastupovala Pavlína Golasowská, která se do sněmovny probojovala i nyní. Bez právníka ve svých řadách zůstala i TOP 09.

(epa)