Stroj s vypovězenými mladými muži na palubě startoval z východoněmeckého letiště Lipsko Ilustrační foto: Travel service

Kontroverzní odsuny: Berlín do vlasti vrátil 14 odmítnutých Afghánců českým letadlem

Německo vyhostilo dalších 14 Afghánců, kteří neuspěli s žádostmi o azyl. Tyto transporty jsou přitom v samotném Německu kontroverzní záležitostí, protože v Afghánistánu se znovu vyostřil konflikt mezi vládou a radikálním hnutím Tálibán. Letoun české společnosti Travel Service s odmítnutými běženci přistál dnes ráno v afghánské metropoli Kábulu, vyplývá z informací německých médií. Mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková odmítla poskytování letounů českého dopravce pro účely vyhošťování Afghánců z Německa komentovat.

Stroj s vypovězenými mladými muži na palubě startoval z východoněmeckého letiště Lipsko/Halle. Na palubě byl i jeden pachatel trestného činu, upřesnil mluvčí saského ministerstva vnitra. V případě ostatních se jednalo o osoby považované německými úřady za nebezpečné.

Německá média včetně například berlínského deníku B. Z. dnes přinesla fotografii Boeingu 737 největšího českého soukromého leteckého dopravce Travel Service, připravený k odletu do Kábulu z letiště Lipsko/Halle.

Šlo o další organizovaný odsun neúspěšných afghánských žadatelů o azyl z Německa. Spolková vláda jich od loňského prosince poslala domů sedmi letadly celkem 128. V polovině září bylo najednou letecky vráceno do Kábulu osm Afghánců, vesměs odsouzených za trestnou činnost.

Přinejmenším k několika předchozím odsunům Afghánců Německo využilo letouny obchodní značky SmartWings, které rovněž provozuje česká společnost Travel Service. Podle informací německých médií se tak stalo například v září nebo loni v únoru. „Nebudu se k tomu nijak vyjadřovat, ani mi to nepřísluší,“ řekla dnes k této praxi mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková.

I dnešní odsun kritizovaly humanitární organizace a v Lipsku se podle agentury DPA konaly protesty. Na lipském letišti se podle B.Z. sešlo kolem 150 protestujících, kteří požadovali ukončení transportů. Obhájci lidských práv poukazují na to, že v Afghánistánu je kvůli neustálým útokům islamistického hnutí Tálibán situace životu nebezpečná. „Nevíme, kdo je v letadle, ale ani zadržené osoby nesmí být vystavovány nebezpečí,“ upozornila saská politička strany Levice Juliane Nagelová.

Skutečnost, že Německo odsunulo dalších 14 mladých Afghánců, oznámil zástupce Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Oficiální údaje z Berlína nejsou k dispozici, stejně jako to, ze kterých spolkových zemí byli muži vyhoštěni.

Jen v Kábulu zahynulo minulý týden při útocích nejméně 74 lidí. V celé zemi pak Tálibán a také teroristická organizace Islámský stát zabily během čtyř dnů téměř 250 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil.

Německo odsuny na několik měsíců přerušilo po mohutném atentátu na německé velvyslanectví v Kábulu letos v květnu. Spolková vláda a vlády spolkových zemích se později dohodly, že vyhošťování do Afghánistánu bude omezeno na tři skupiny lidí – pachatele trestných činů, osoby, které se podle policie podílely na teroristickém činu, a nakonec osoby, které „tvrdošíjně odmítají spolupráci při identifikaci“.

(čtk)