Nejvyšší správní soud v Brně Foto: archiv

Krupičkovou posvětila soudcovská rada NSS, Baxa navrhl její jmenování

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa navrhl ministrovi spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO), aby prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl jmenování Lenky Krupičkové soudkyní spolu s následným přidělením k nejvyšší instanci správního soudnictví.

V září se Krupičková představila plénu, tedy shromáždění všech soudců, poté ji doporučila soudcovská rada. O tom, že si Baxa jako posilu vybral advokátku Krupičkovou, již Česká justice informovala.

Krupičková se jako advokátka zaměřuje na správní a daňové právo i související obory, jako jsou sociální a zdravotní pojištění, dotace, cla, veřejné zakázky a investiční pobídky. Věnuje se také právu obchodních společností, pracovala pro klienty z plynárenství, vodárenství, logistiky, farmacie i médií.

Lenka Krupičková Foto: LinkedIn

K dnešnímu dni má NSS v seznamu vedeném ministerstvem spravedlnosti 35 soudců. Tři z nich však vykonávají desetiletý mandát ústavních soudců a Jan Passer působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Baxa při personální skladbě soudu vybírá nejen kariérní soudce či asistenty, ale také akademiky a advokáty. Podmínky stanovuje veřejně dostupné memorandum, kde Baxa popisuje žádoucí praxi, odborné i osobnostní charakteristiky kandidátů.

(čtk, epa)