Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: FB ANO

Nejvíce právníků bude mít v nové sněmovně Hnutí ANO

Nejvíce právníků bude mít v nové Poslanecké sněmovně Hnutí ANO. Vítěze voleb budou reprezentovat poslanci se zkušenostmí z ústavně právního výboru – pražská poslankyně Helena Válková a zlínský advokát Radek Vondráček. Poslanecký mandát získal i dosavadní ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Třetí místo kandidátky v Jihočeském kraji patřilo právníkovi Adamu Vojtěchovi, který se na ní dostal „na přímluvu“ šéfa hnutí Andreje Babiše, jemuž dělal poradce pro oblast zdravotnictví na Ministerstvu financí.

Čtyřkou kandidátky v Plzeňském kraji byla absolventka Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Barbora Kořanová, která však uvádí jako svojí činnost podnikání v oblasti návrhů a realizace bytových interiérů.
Dvojkou na kandidátce hnutí v Ústeckém kraji byl bývalý voják z povolání a později pracovník BIS, dnes lektor Jan Richter. Z pátého místa se pak dostal notář Tomáš Kohoutek.

V Olomouckém kraji na třetím místě uspěl další zástupce ANO, právník Milan Feranec. Ten je spojen s holdingem Agrofert a prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Za hnutí vykonává funkci náměstka ministra dopravy  a předsedy dozorčí rady Českých drah.

Nepohorší si ODS. Ze šestého místa na čtvrté voliči opět vykroužkovali Marka Bendu. Za Starosty a nezávislé se do Poslanecké sněmovny dostal další čeln ústavně právního výboru Jan Farský. V Jihomoravském kraji opět uspěl exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

V Praze si v barvách České pirátské strany své křeslo ve sněmovně vybojoval absolvent pražské právnické fakulty Jakub Michálek.

Za Stranu přímé demokracie Tomia Okamury se do sněmovny nedostal žádný vystudovaný právník. V Plzeňském kraji uspěla Jana Levová, které Okamuru reprezentovala v předvolební justiční debatě na ČT.

Sociální demokraty bude reprezentovat premiér Bohuslav Sobotka, který uspěl jako jednička v Jihomoravském kraji a jednička v Pardubickém kraj, současný ministr pro lidská práva Jan Chvojka. Uspěla i dvojka středočeské kandidátky, exministryně Kateřina Valachová a jednička z Jižních Čech, advokát Ondřej Veselý.

Křeslo získal také poslanec a další člen současného ústavně právního výboru Zdeněk Ondráček, bývalý policista, vede královehradeckou kandidátku komunistů. Uspěl i Vojtěch Filip, právník, poslanec a předseda strany, který byl jedničkou Jihočeské kandidátky. Dalším lídrem a právníkem byl ve Středočeském kraji Stanislav Grospič.

TOP 09 přišla o člena ÚPV Martina Plíška, do sněmovny se dostal student práv Dominik Feri, kterého příznivci „vykroužkovali“ z posledního místa pražské kandidátky.

Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hnutí ANO Andreje Babiše, které volilo skoro 30 procent voličů. Babiš už oznámil, že o nové vládě chce jednat se všemi stranami, které se do Sněmovny dostaly. Druhá skončila ODS s víc než osmnáctiprocentním odstupem, což je nejvyšší rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami v historii Sněmovny. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud neměli zastoupení v dolní komoře. Výrazně zabodovalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, naopak pro dosud nejsilnější vládní stranu ČSSD jsou výsledky debaklem. Pohoršili si také komunisté a lidovci. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu těsně překonala ještě TOP 09 i Starostové a nezávislí (STAN).

Letos přišlo do volebních místností vybírat poslance 60,84 procenta voličů, což je o 1,34 procentního bodu více než před čtyřmi lety. Je to ale třetí nejnižší účast u sněmovních voleb od roku 1989. Méně lidí přišlo kromě předčasných voleb před čtyřmi lety volit ještě v roce 2002.

(epa)