V červnu lidé zvolí nové europoslance Foto: Vězeňská služba

Přehledně: Jaké právníky najdete na kandidátkách?

Česká justice přináší přehled kandidátů politických stran, kteří jsou vzděláním právníci. Výběr politických stran pro přehled vychází z předvolebních průzkumů a věnuje se tedy politickým stranám, které mají pravděpodobnou šanci překročit pěti procentní práh zisku hlasů.

Hnutí ANO

Na volitelných místech (podle aktuálních preferencí a výpočtu pravděpodobného zisku mandátů v jednotlivých krajích) kandidátek hnutí ANO je 9 právníků. V Praze je dvojkou ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Na hraně volitelnosti je na sedmém místě exministryně spravedlnosti Helena Válková, která musí spoléhat na dobrý zisk hnutí ANO a přednostní hlasy.
Ač neprávník, tak k oboru má blízko čtyřka na pražské kandidátce, zastupitel Prahy Patrik Nacher. Bývalý mluvčí Unie svobody se angažoval v boji proti bankovním poplatkům, aktivní byl i v Národní radě zdravotně postižených, kde spolupracoval s jejím předsedou Václavem Krásou. Jeho vliv je vysledovatelný i v programu hnutí, které chce prosadit Nacherem propagovaný institut hromadných žalob.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: Msp

Na středočeské kandidátce je na volitelném, pátém místě kandidátky hnutí dosavadní poslanec a člen Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (ÚPV), neprávník, František Petrtýl, který se v tomto volebním období stal poslancem jako náhradník za Jaroslavu Pokornou-Jermanovou. Ta se vzdala poslaneckého mandátu, když se stala středočeskou hejtmankou. V ÚPV zase nahradil Radka Vondráčka, který za Jermanovou-Pokornou usedl do funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Dvanácté místo na kandidátce, tedy spíše nevolitelné, patří místostarostce Nymburka, právničce aktivní v organizaci PROFEM, zabývající se mj. domácím násilím, Adrieně Gabrielové.

Třetí místo kandidátky v Jihočeském kraji patří právníkovi Adamu Vojtěchovi, který se na ní dostal „na přímluvu“ šéfa hnutí Andreje Babiše, jemuž dělal poradce pro oblast zdravotnictví na Ministerstvu financí. Čtyřkou kandidátky v Plzeňském kraji je absolventka Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Barbora Kořanová, která však uvádí jako svojí činnost podnikání v oblasti návrhů a realizace bytových interiérů.
V Karlovarském kraji je na sedmém a tedy nevolitelném místě Karel Chadim, podnikající v hotelových službách. Dvojkou na kandidátce hnutí v Ústeckém kraji je bývalý voják z povolání (1986-1990), kriminalista (1990-1998) a později pracovník BIS (1998-2003) a dnes lektor Jan Richter. Absolvoval bakalářské studium na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, magisterské studium pak dokončil na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, obor vychovatelství. Páté místo patří notáři Tomáši Kohoutkovi, patnácté místo pak Marku Hrabáčovi, primátorovi Chomutova a absolventovi PF ZČU v Plzni.

Radek Vondráček je lídrem kandidátky hnutí ve Zlínském kraji. Kroměřížský advokát z AK Vondráček, Opatrný je jedním z uvažovaných kandidátů na post ministra spravedlnosti, pokud by se Robert Pelikán přesunul na resort vnitra. Častěji se však mluví o jeho ambicích na post předsedy Poslanecké sněmovny. Na nevolitelném dvacátém místě téže kandidátní listiny je Jakub Drápal, bývalý asistent soudce Okresního soudu v Uherském Hradišti, který aktuálně podle vlastních slov „aktivní právnickou činnost nevykonává“.

Kroměřížský právník Radek Vondráček byl lídrem hnutí ANO ve Zlínském kraji Foto: Facebook

V Olomouckém kraji je trojkou hnutí právník Milan Feranec, který je spojen s holdingem Agrofert a prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Za hnutí vykonává funkci náměstka ministra dopravy  a předsedy dozorčí rady Českých drah. Na nevolitelném, 22. místě olomoucké kandidátky hnutí je Vladimír Lichnovský, tajemník olomouckého hejtmana a bývalý mluvčí Vrchního soudu v Olomouci. První místo na kandidátce Jihomoravského kraje patří Taťáně Malé, předsedkyni hnutí v Jihomoravském kraji. Malá vystudovala obor ekonomie na Mendelově univerzitě v Brně a právo na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Předtím, než se stala na podzim 2016 náměstkyní hejtmana pro oblast majetku a investic, působila jako mediátorka.

ČSSD

Právníkem a lídrem kandidátky ČSSD v Jihomoravském kraji je premiér Bohuslav Sobotka, dvojkou téže kandidátky pak předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který vedle magisterského studia pedagogické fakulty dokončil bakalářské studium na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Dalším kandidátem, deklarujícím právnické vzdělání, je na čtvrtém místě Lukáš Vágner. Až na 21., prakticky nevolitelném místě, pak najdeme rektora Zdeňka Koudelku.

V Jihočeském a Pardubickém kraji jsou lídry kandidátek právníci  – advokát Ondřej Veselý a ministr a předseda Legislativní rady vlády Jan Chvojka. Právníky jsou trojka a čtyřka liberecké kandidátky strany, advokát a náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda a poslanec a člen ÚPV Lukáš Pleticha.

Ministr Jan Chvojka z ČSSD Foto: archiv

Pětkou na severní Moravě je advokát Milan Čihoň, v Olomouckém kraji je šestkou advokátka Šárka Zapletalová. V Praze kandiduje z třetího místa advokátka a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ze sedmého právnička Šárka Táborská a z devátého pak docent Milan Hrdý. Exministryně školství, právnička Kateřina Valachová je dvojkou středočeské kandidátky, páté místo náleží advokátovi Petrovi Petržílkovi, z devátého místa se chce do Poslanecké sněmovny dostat právník Milan Fára.

Piráti

Absolventem Právnické fakulty a Matematicko-fyzikální fakulty (obor teoretická fyzika) Univerzity Karlovy je lídr pražské kandidátky Pirátů, pražský zastupitel a jejich místopředseda Jakub Michálek. Na stránkách Pirátů o sobě uvádí: „Studoval na Gymnáziu Jana Keplera v Praze, na Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu v USA pracoval na University of Michigan. Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval obor Právo a právní věda s diplomovou prací Povinné zveřejňování informací, nyní pokračuje v doktorském studiu“. Dvojkou kandidátky Pirátů na Vysočině je advokát Michal Šalomoun. Coby samostatný advokát působí od roku 2008 a podle veřejně dostupných informací se specializuje na směnečné právo, právo na ochranu osobnosti a právo duševního vlastnictví.

„Pirát“ Jakub Michálek Foto: FB

Dále o sobě uvádí, že je tvůrcem webové aplikace pravnipraxe.eu, umožňující zdarma vygenerování smluv a jako advokát zastupuje klienty v takových sporech jako vytvoření falešného (erotického) facebookového profilu, porušování autorských práv nejrůznějších autorů (spisovatelů, výtvarníků, architektů) nebo vymáhání výpalného od kolektivních správců. Zastupuje také několik lázeňských zařízení vedoucích spory s kolektivními správci (OSA, Intergram) o úhradu poplatků za televize na pokojích pacientů v lázních. Působí také na Právnické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně jako externí vyučující Práva duševního vlastnictví, zejména pak autorského práva. Práva vystudoval na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Je také absolventem JAMU. (2011: Státní doktorská zkouška v doktorském studijním oboru teoretické právní vědy, ve studijním oboru Občanské právo. Právnická fakulta Masarykovy Univerzity v Brně: Studium v doktorském studijním programu teoretické právní vědy. Disertační práce: Právní aspekty humoru. Knižně vyšlo jako Právní aspekty humoru, Praha – C.H.BECK. 2003: Státní rigorózní zkouška v oboru Právo: Masarykova Univerzita v Brně, Právnická fakulta. Rigorózní práce: Právní ochrana názvů, postav a příběhů uměleckých děl v teorii a praxi. Knižně vyšlo jako Ochrana názvů postav a příběhů uměleckých děl, 2. vydání, Praha – C.H.BECK. 2002: Právnická fakulta Masarykovy Univerzity v Brně: Vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu Právo a právní věda. Diplomová práce: Právní ochrana názvů, postav a příběhů uměleckých děl. 1999: Janáčkova Academie Múzických Umění v Brně: Vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu rozhlasová a televizní dramaturgie a scénáristika. Diplomová práce: Humor seriálu Simpsonovi.)

Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury

Jediným právníkem na kandidátkách SPD je na třetím místě vysočinské kandidátky Petr Paul, který ovšem podle všeho aktivní právnickou činnost nevykonává a působí jako jednatel firmy, provozující na Vysočině dva bazary.

Jana Levová s předsedou hnutí Tomiem Okamurou Foto: FB

Jako právnička se deklaruje čtyřka na kandidátce SPD v Jihomoravském kraji Petra Svedíková-Vávrová, která ovšem vystudovala bakalářské studium na Právnické fakultě MU v Brně a magisterské pak na Metropolitní univerzitě v Praze. Podle veřejných informací podniká v realitách. V předvolební debatě České televize o justici stranu zastupovala plzeňská krajská zastupitelka Jana Levová, která ale není právničkou a působí ve firmě nabízející zbrojní výstroj.

TOP 09

Trojkou TOP 09 v Praze je poslanec a člen ÚPV Martin Plíšek. Jihočeskou „trojkou“ TOP 09 je českobudějovický advokát Tomáš Bouzek, čtyřkou na stejné kandidátce pak právník a náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot.

Martin Plíšek při volební kampani Foto: Facebook M. Plíška

Devítkou ve středních Čechách je advokát a místostarosta Českého Brodu Tomáš Klinecký, jedenácté místo na stejné kandidátce patří advokátovi Markovi Janstovi. Pětkou ve Zlínském kraji je absolvent filosofie na Lateránské univerzitě a teologie na Gregoriánské univerzitě Vít Peštuka, který působí na Justiční akademii v Kroměříži.

KDU-ČSL

Trojkou v Jihočeském kraji je právnička a starostka Třeboně Tereza Jenišová, v Olomouci je čtyřkou na kandidátce advokát Matouš Pelikán a osmé místo na kandidátce lidovců ve Zlínském kraji patří advokátovi Aleši Dufkovi.

Občanská demokratická strana

Exministr spravedlnosti a advokát Pavel Blažek je dvojkou ODS v Jihomoravském kraji. Čtvrté místo královehradecké kandidátky patří absolventovi Právnické fakulty v Brně a místostarostovi Police nad Metují Jiřímu Škopovi. Dlouholetý poslanec a „preferenční skokan“ Marek Benda je na šestém místě pražské kandidátky, o jedno místo před ním je advokátka Jaroslava Janderová.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: MSp

Čtyřkou v Ústeckém kraji je advokátka Iva Dvořáková, plzeňskou čtyřkou pak právník a starosta Vejprnic Pavel Karpíšek, šestkou tamtéž je náměstek primátora Plzně, právník Pavel Šindelář. Trojkou v Moravskoslezském kraji je za ODS absolvent Právnické fakulty MU v Brně Martin Sliwka.

 

KSČM

Vojtěch Filip, právník, poslanec a předseda strany je jedničkou Jihočeské kandidátky, sedmé místo na téže kandidátce náleží právníkovi Gustavu Janáčkovi. Dalším lídrem a právníkem je ve Středočeském kraji Stanislav Grospič. Dvojkou na Vysočině je „instruktorka KSČM pro Vysočinu“, právnička Helena Vrzalová, která v Jihlavě působí také v „bezplatné právní poradně OV KSČM v Jihlavě“.

Volební plakát Zdeňka Ondráčka Zdroj: Facebook

Poslanec a člen ÚPV Zdeněk Ondráček, bývalý policista, vede královehradeckou kandidátku komunistů, čtyřkou tamtéž je právník Václav Ort, který začínal jako zemědělský technik v JZD a Právnickou fakultu UK „začal studovat původně pro družstvo“. Na čtvrtém místě pražské kandidátky je JUDr. Ivan Hrůza, který podle dřívějších zpráv médií působil v StB, kde měl „na starost“ mládež.

Petr Dimun