Exprezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková Foto: EK

Prezidentka Exekutorské komory soudcům: Vymáhání práva je považováno za něco, co se nesluší

Zatímco ministr spravedlnosti Robert Pelikán si na sněmu Soudcovské unie (SU) pochvaloval, v jaké dobré kondici se nachází justice a její nezávislost, prezident Unie státních zástupců (USZ) Jan Lata a prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková situaci tak optimisticky nevnímají. „Toto období se vyznačovalo všeobecným znevažováním práva,“ shrnula poslední funkční období SU.

I prezident USZ Jan Lata tak jako jiní zástupci na sněmu varoval před tím, aby Česko pomalu nenásledovalo Polsko, kde proběhla kontroverzní reforma justice. Pokud je podle Laty prokuratura politizována, tak nezávislost celé justice stojí na jedné noze.  Znovu pak připomněl, jak negativně vnímal závěry tzv. Blažkovy vyšetřovací komise. Ta žádala změny v trestním řádu za účelem větší kontroly státních zástupců. „Viděli jsme v Polsku, že útok na nezávislost justice začíná útokem na veřejnou žalobu,“ varoval Lata.

Prezidentka Exekutorské komory varovala před znevažováním práva. Poptávka je po rychlých a populistických řešeních, která vyhovují masám. „Nechápu, proč vymáhání práva je považováno za něco, co se nesluší,“ uvedla Pavla Fučíková a pozastavila se nad tím, kam se vymáhání a postavení exekutorů obecně za poslední roky v kontextu společenského vnímání dostalo. Díky rozvážnosti SU Komora podle ní našla oporu v odborných diskuzích s ministerstvem spravedlnosti při přípravě legislativy. Fučíková ocenila „tvrdou práci současného vedení v čele s Danielou Zemanovou.

Šabatová opakované mandáty soudních funkcionářů  řešit nebude

Na loňském sněmu SU vyzvala ombudsmanku Annu Šabatovou a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby žalobou ve veřejném zájmu napadli jmenování šesti opakovaně jmenovaných místopředsedů soudů kvůli tomu, aby navzdory rozhodnutí Ústavního soudu nedocházelo k opakování mandátu soudních funkcionářů. „Rozhodla jsem se nepodat je kvůli opakování mandátu. Nestačí mi veřejný zájem tvrdit, musím ho podle zákona prokazovat,“ oznámila nyní soudcům Šabatová, podle které by žaloba nepřinesla úspěch a mohlo by dojít k rozkolísání justice. „Zdá se mi to jako příliš brutální zásah,“ dodala ombudsmanka. Přislíbila ale, že ministru spravedlnosti doporučí změnu právní úpravy.

Účastníci sněmu Soudcovské unie Foto: Eva Paseková

O nové koncepci výběru soudců hovořil ve svém projevu předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Připustil, že výběr kandidátů na soudce je třeba upravit, ale neměla by vycházet z toho, že dosavadní praxe nebyla vykonávána poctivě.

Vávra v projevu upozornil i na bolest mnoha českých soudů, ale i úřadů. Ty zahlcuje zneužívání zákona o svobodném přístupu k informacím některými „aktivisty“ či „profesionálními dotazovači“. „Čtyři osoby vyčerpávají kapacity našeho oddělení na 80 procent. Stát se tímto zákonem ničí zevnitř,“ uvedl.

Předseda MS v Praze také hovořil o práci Kolegia předsedů a ocenil dynamický model rozdělování nových soudců do soudních krajů, který prosazuje ministr Pelikán. Nikdy se podle něj objektivně takto nepovedlo pomoci například severočeské justici. Je však třeba doplnit, že se tak stalo na úkor ostatních soudů, dodal s mírnou nadsázkou Vávra. Do budoucna je podle něj také třeba do výpočtů nápadu soudů zahrnout i složitost agendy, kterou jednotlivé soudy řeší.

Při svém rozlučkovém projevu viceprezident Tomáš Novosad zalitoval, že Soudcovská unie stále sdružuje pouze třetinu soudců. Náborová kampaň v podobě „zvacích dopisů“, kterou zkoušelo současné vedení přilákat nové členy, podle něj nezabrala.

V rámci dopoledního bloku na sněmu vystoupil také nedávno zvolený předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek nebo zástupce Notářské komory Pavel Bernard a zahraniční hosté.

V ostravském Hotelu Imperial nyní proběhne neveřejná pracovní část sněmu, při níž se delegáti rozdělí na dvě skupiny. První z nich chce debatovat o zabezpečení vysloužilých soudců, přičemž podle unie připadá v úvahu buď zavedení výsluh, nebo zřízení funkce emeritního soudce. Druhá skupina se bude zabývat kariérním postupem soudců včetně prevence syndromu vyhoření.

Eva Paseková