Trestní soudce MS v Praze Kamil Kydalka v pořadu Seznam Zprávy Reprofoto: Seznam

Soudce Kydalka opět čelí kárné žalobě. Novinářům řekl, kolik stála Klausova amnestie

Výroky soudce Městského soudu v Praze Kamila Kydalky opět posoudí Nejvyšší správní soud. Podle informací České justice na něj předseda soudu Libor Vávra podal kárnou žalobu kvůli tomu, jakým způsobem kritizoval na zpravodajském serveru Seznam.cz amnestii bývalého prezidenta Václava Klause. O výroky soudce projevila zájem i policie, která ovšem okolnosti amnestie šetřila už v souvislosti s dřívějším trestním oznámením.

Klausova amnestie Kydalkovi „shodila“ několik případů, na což si ostatně postěžoval už dříve. Nejnověji tak v listopadu loňského roku učinil v pořadu Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka „Zvláštní vyšetřování“. Reportérům řekl že je přesvědčen o tom, že amnestie byla připravena tak, aby se týkala konkrétních lidí. V pořadu také uvedl, že více prozradí pouze mimo kamery. „V tomhle státě je možný cokoliv,“ reagoval soudce na dotaz, zda amnestie nemohla být vyhlášena v rámci nějakého obchodu.
Kydalka také kritizoval to, že o dřívějších amnestiích soudci věděli dopředu, ale ta Klausova byla pro všechny překvapení. Případy, které byly zastaveny, navíc podle Kydalky začaly v době, kdy byl Klaus předsedou vlády. Slonková poté v pořadu uvedla, že mimo záznam jí soudce řekl, kdo amnestii zaplatil, kolik za ní dal a jaký byl celý mechanismus údajné transakce. Mělo jít o částku 300 milionů korun. Důkazy pro to Kydalka ale nemá.

Sám Kydalka nechtěl kárnou žalobu blíže komentovat. „Vůbec tomu nerozumím,“ napsal pouze České justici.

Reportéři Kydalku navštívili přímo v jeho pracovně. Reprofoto: Seznam

Žalobu projedná 28.2 kárný senát Jakuba Camrdy. „Sankci si nepamatuji, ale rozhodně nejde o odvolání ze soudcovské funkce. Kolega Kydalka se v projevech umírňovat nehodlá a rozhodl se, že tuto věc vlastním příkladem změní,“ komentoval podání kárné žaloby Kydalkův nadřízený Libor Vávra v narážce na soudcovy výroky o tom, že nesouhlasí s nasazováním náhubku soudcům.

Pražský trestní soudce si totiž stěžuje u Evropského soudu pro lidská práva kvůli předchozí kárné žalobě. Případ, kvůli kterému byl soudce shledán vinným a incident již posuzoval i Ústavní soud, se odehrál v době komunálních voleb v roce 2014. Chatař Kydalka po volbách v Mnichovicích kriticky hodnotil jejich průběh. Před volbami dostali lidé do schránek také letáky s jeho hodnocením kandidátů. Kydalka v rozhovoru pro Českou justici zdůraznil, že ale nebyl jejich autorem. „Je to otázka principu. Neexistuje žádný předpis, který by v České republice rozlišoval kategorii osob, které se jakým způsobem mohou vyjadřovat. Dělník, horník, soudce, lékař, policista poslanec – všichni jsme si rovni. V Listině základních práv a svobod je, že své myšlenky můžete šířit, že se můžete vyjadřovat k veřejným záležitostem a není nikde stanoveno, jakým způsobem. To by musel existovat prováděcí předpis, na který by musela odkazovat Ústava,“ řekl tehdy soudce. NSS Kydalkovi v tehdejším případě neuložil žádný trest.

Eva Paseková