Vedení SU na posledním sněmu v Ostravě Foto: Eva Paseková

Soudci zahajují sněm. Ministerstvo práce odmítlo, že by měli důchody jen 17 procent mzdy

Členové Soudcovské unie dnes zahajují své 27. shromáždění delegátů v Ostravě. Kromě volby nového vedení se bude hovořit o tom, jak zvýšit důchody soudců. Podle analýzy SU totiž soudci po odchodu do penze pobírají pouhých 17 procent platu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale na dotaz České justice výpočet SU odmítlo jako nereálný.

O post prezidenta Soudcovské unie se utkají místopředseda NS Roman Fiala se soudkyní NSS Danielou Zemanovou. Na shromáždění promluví například předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, předseda Nejvyšího soudu Pavel Šámal, předsedkyně Krajského soudu v Ostravě Iva Hrdinová nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).


Čtěte také:
Roman Fiala: Stát a právo, jak jsme znali, se nám rozpadají před očima
Daniela Zemanová: Soudcovská unie pod mým vedením není servilní ani alibistická


 

Delegáti a hosté na sněmu SU Foto: Eva Paseková

Program pracovních skupin se bude týkat kariéry soudce nebo odchodu soudce z funkce, zejména jeho zabezpečení. Soudcovská unie na pondělní tiskové konferenci uvedla, že si nechala vypracovat analýzu, podle které že čeští soudci pobírají po odchodu do důchodu 17 procent svého platu, což je podle profesní organizace nejméně v celé Evropě. 

Ministerstvo práce nedisponuje statistikou, jaká je výše důchodu dle profese, protože výše důchodu je vázána na výši příjmu, nikoliv druh profese. Poměr mzdy a důchodu, který uvádí SU je ale podle MPSV nereálný. Na základě Nálezu Ústavního soudu z roku 2010 totiž byla upravena výpočtová formule pro stanovení výše důchodu, a to i ve vazbě na maximální vyměřovací základ pro pojistné tak, aby se míra náhrady u osob platících maximální pojistné, tedy dosahující příjmů na úrovni maximálního vyměřovacího základu ve výši 4násobku průměrné mzdy nebo vyšší, kde je nejnižší poměr důchodu a průměrného celoživotního příjmu, byla při průměrně dosahované době pojištění na úrovni cca 25 %. „Není tedy možné, aby dosahovaná míra náhrady vůči příjmům, ze kterých se platí pojistné, byla pouze 17 %, nejde-li o zaměstnance s výrazně krátkou dobou pojištění,“ uvedl mluvčí Petr Sulek.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová v reakci podotkla, že i v případě 25% by to byla stále nejnižší hodnota v Evropě. V jiných zemích soudci v důchodu pobírají zhruba polovinu svých předchozích platů. V žebříčku evropských států je na druhé nejnižší příčce Maďarsko, kde soudci dostávají 34 až 35 procent, tedy stále výrazně více než v ČR. Zlepšení situace by podle Zemanové přispělo i k lepší obměně soudcovského stavu.

Podle statistik ministerstva spravedlnosti loni činil průměrný plat soudců obvodních soudů 107.649 korun. U vyšších stupňů soudů mají soudci plat vyšší, například u pražského městského soudu brali loni v průměru 130.005 korun.

(epa)