Někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie chce víc peněz pro administrativní pracovníky soudů, mají mzdy jako pokladní

Lepší finanční ohodnocení pro administrativní pracovníky a pomocný personál soudu, zavedení funkce emeritního soudce, ale i vyšší příjmy pro soudce mimo aktivní službu chce prosazovat Soudcovská unie ČR, která od pátku zasedala v Ostravě. Novinářům to dnes řekla soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová, která byla opětovně zvolena do funkce prezidentky této profesní organizace.

Podle Zemanové mají administrativní pracovníci soudů velmi odborné a zodpovědné zaměstnání, přesto pobírají plat srovnatelný s pokladními v supermarketu. Považuje to za neodpovídající a nedůstojné. „Za těchto podmínek mají soudy velké problémy získat kvalitní pracovníky,“ uvedla Zemanová. Dříve podle ní na tuto problematiku upozorňovaly hlavně soudy ve velkých městech, ale aktuálně jsou stížnosti slyšet prakticky ze všech soudů. „Pokud máte nedostatečně obsazenou soudní kancelář, tak to samozřejmě vede i k prodloužení délky řízení,“ řekla Zemanová.

Soudcovská unie navíc upozornila na to, že takový stav může znamenat i bezpečnostní rizika, protože motivaci přijmout takto špatně placenou práci mohou mít například lidé, kteří chtějí mít přístup k informacím. Právě toho se unie obává. Na těchto místech je navíc značná fluktuace a zaučování nových pracovních sil je náročné i pro samotné soudce.

Emeritní soudci

Podle Zemanové by ke zlepšení fungování soudů mohlo přispět i zavedení institutu emeritního soudce, kdy by soudce mimo aktivní službu bylo možné povolat zpět do činné služby v případě, že by to soudnictví potřebovalo. „Povaha funkce soudce znemožňuje, aby v případě dlouhodobé nepřítomnosti soudce na pracovišti mohla být tato nepřítomnost nahrazena nějakým zástupem. To je vyloučeno, protože funkce soudce je definitivní,“ vysvětlila Zemanová. Například v případě odchodu soudkyně na mateřskou dovolenou či při dlouhodobé nemoci tak zůstávají senáty neobsazené. „Tu práci si musí rozdělit ostatní oddělení a to opravdu prodlužuje řízení. Institut emeritního soudce by znamenal nenavyšovat počet soudců, ale povolávat je zpět do aktivní služby jen na určitou dobu,“ uvedla Zemanová. Podle ní by soudci, kteří již nyní nejsou aktivní, měli o takovou možnost zájem. Soudcovská unie rovněž upozornila na nedostatečné soudcovské důchody. Podle Zemanové jsou nejnižší v Evropě a představují zhruba pětinu původního přijmu. Průměrná hrubá mzda soudce je přibližně 105.000 korun.

Česká justice o sněmu obsáhle informovala: Funkcionář prezidentem Soudcovské unie? Jde o flagrantní střet zájmů, míní Baxa

Viceprezidenty SU nakonec Republiková rada kvůli absenci některých členů nezvolila. Stane se tak až na začátku listopadu.

Shromáždění delegátů se také připojilo k nesouhlasnému stanovisku Kolegia předsedů krajských soudů k podzákonným předpisům o přípravné službě a výběru soudců, které připravuje Ministerstvo spravedlnosti ČR. O nesouhlasu Kolegia Česká justice informovala.

Z pracovní skupiny ke kariérnímu řádu soudců vyplynulo, že SU by měla uspořádat na toto téma odbornou konferenci.

Sněm také doporučil Republikové radě, aby zvážila založení účtu na Twitteru či Facebooku. Soudce NS Zdeněk Krčmář v té souvislosti vyslovil obavu, aby se SU na sociálních sítích „nepřátelila“ s nežádoucími osobami.

(čtk, epa)