ÚOHS znovu zakázal plnění smlouvy na volání pro vězně, VS musí zaplatit pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně. Vězeňská služba podle úřadu porušila koncesní zákon a má zaplatit pokutu 100.000 Kč, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Zákaz plnění smlouvy má roční odklad, rozhodnutí není pravomocné a byly proti němu podány rozklady.

Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala loni švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.

„Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun a koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o zahájení,“ uvedl Rafaj.

Česká justice už dříve informovala, že Vězeňská služba začala plnit zakázku a montovat ptelefonické řístroje do některých věznic, přestože ÚOHS ještě o výsledku řízení nerozhodl. 

Úřad uložil zákaz plnění smlouvy už podruhé. V původním rozhodnutí byly ale podle Rafaje chyby, proto případ vrátil svým podřízeným k došetření. Aktuální rozhodnutí není pravomocné, protože proti němu padly znovu rozklady.

(čtk, epa)