Poslanec Marek Benda ve sněmovně Foto: Facebook

Ústavně právní výbor chce vést i Marek Benda (ODS)

Poslanec Václav Klaus mladší by měl podle výsledku dnešního jednání klubu ODS vést ve Sněmovně školský výbor, Jana Černochová bezpečnostní nebo obrany, Marek Benda ústavněprávní a Miroslava Němcová volební výbor. Celkem tak druhá největší sněmovní strana usiluje o vedení čtyř výborů. „Tyto nominace byly schváleny jednomyslně,“ oznámil po jednání klubu předseda ODS Petr Fiala. O Klausovi ml. a Černochové se zmínil předseda hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu jako o odbornících do jeho menšinové vlády.

O vedení ústavně právního výboru tak má po Kateřině Valachové (ČSSD) a Heleně Válkové (ANO) zájem další kandidát. O kandidátech již Česká justice informovala.

Odpoledne bude ODS jednat s TOP 09 o dnešní výzvě předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, aby strany zabránily vzniku menšinové vlády hnutí ANO tím, že nezvolí šéfa Sněmovny, a zablokují tak fungování dolní komory. Občanští demokraté přitom navrhují, aby do volby šel proti kandidátovi ANO Radku Vondráčkovi Fiala. Před jednáním zástupci ODS nechtěli Kalouskův návrh komentovat. Šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura pouze uvedl, že stana chce, aby volba skončila „úspěšně pro Petra Fialu“.

Babiš, kterého odpoledne prezident pověří jednáními o sestavení vlády, o víkendu prohlásil, že ostatním stranám nabídne podíl na vládě, částečně chce plnit i jejich program. Zmínil, že například Klaus ml. je expertem na školství, na obranu pak Černochová. Novinářům po vysílání řekl, že jména použil jen jako příklad, jednat s nimi neplánuje. Fiala dnes uvedl, že považuje za absurdní a politicky nepředstavitelné úvahy, že by členy Babišovy menšinové vlády mohli být také odborníci z ODS. Výrok označil za nepovedený vtip a připustil, že Babiš se možná snaží do strany vrazit klín.

Zástupci ODS dnes hnutí ANO řekli, že kromě funkce předsedy Sněmovny budou usilovat o vedení tří až čtyř výborů dolní komory. Schůzka se podle Fialy točila jen kolem uspořádání Sněmovny.

(čtk, epa)