Pražský hrad Foto: Kancelář Pražského hradu

Anketa mezi kandidáty na prezidenta: Využíval byste právo veta?

Uchazeči o post hlavy státu vesměs považují právo prezidenta vetovat zákony za užitečný nástroj. K vetu by přistupovali podobně jako dosud. Na otázku neodpověděl prezident Miloš Zeman.

Vetoval byste zákony, které by získaly souhlas obou komor Parlamentu, nebo v důvodných případech jen zákony prosazené Sněmovnou?

Jiří Drahoš, bývalý předseda Akademie věd

Jiří Drahoš Foto: Facebook

Především chápu veto jako opravdu výjimečný nástroj. Případný nesouhlas Senátu pro mne není a priori důvodem k vetu. Záleží na výsledku celého legislativního procesu. Samozřejmě mohu vzít do úvahy postoje obou komor. Přednostně bych ale o vetu uvažoval pouze v případě pevného přesvědčení, že zákon je špatný z podstatných důvodů.

Pavel Fischer, bývalý český velvyslanec ve Francii
Vetovat zákon je někdy skutečně třeba: soustředil bych se především na případy, kdy zákon není v souladu s ústavou.

Petr Hannig, hudebník a šéf strany Rozumní
Zachoval bych dosavadní praxi.

Marek Hilšer, lékař, aktivista

Marek Hilšer Foto Facebook

Vetovat lze v případě, kdy k tomu má prezident pádné důvody. K takovým situacím by nemělo docházet často, ale nikdy je nelze zcela vyloučit. Prezident by se neměl tohoto práva zříkat, ale musí ho užívat s velkou rozvahou a především ve veřejném zájmu.

Michal Horáček, podnikatel a textař
Prezident slibuje, že bude úřad vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud by mi jedno nebo druhé velelo zákon suspensivně vetovat či nechat bez podpisu, učinil bych tak.

Jiří Hynek Foto: Wikipedia

Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu
Vetoval bych zákony hloupé a takové, které jdou proti lidem. Zveřejnil bych důvody, které mne k tomuto rozhodnutí vedly.

Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto
Vetoval bych zákony, se kterými bych nesouhlasil. Svůj postoj bych samozřejmě konzultoval s odborníky na konkrétní oblast.

Mirek Topolánek, bývalý premiér a předseda ODS

Expremiér Mirek Topolánek Foto: archiv

Prezidentské veto má do značné míry symbolický význam, kdy prezident upozorňuje na prvky legislativy, které jsou podle něj hodnotově sporné, chybné, nebo dokonce porušují ústavu. Na druhou stranu Sněmovna může většinou 101 hlasu veto poměrně snadno přehlasovat. Plyne z toho, že prezident by měl více komunikovat s vládou, s poslanci a senátory, aby se vyvaroval zbytečných vet, která působí pouze jako gesto a měl by touto kompetencí šetřit.

(čtk, epa)