Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Janoušek se nemusí vrátit do vězení, soud uvažuje upustit od trestu

Zdravotní stav lobbisty Romana Janouška se podle soudu nelepší a v úvahu prý připadá upuštění od zbytku trestu za sražení ženy automobilem. Janoušek měl kvůli zdravotním problémům přerušený trest do 25. listopadu a žádal o jeho delší prodloužení. Krajský soud v Brně jeho žádost zamítl, protože za této situace není podle soudu na místě. Uvedla to dnes mluvčí soudu Eva Sigmundová, která tak potvrdila informace České televize. Janoušek byl odsouzen na 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

Janoušek byl ve vězení asi rok a půl a poté měl přerušený trest už na rok a tři čtvrtě. „Soud má za to, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen,“ uvedla Sigmundová. Podle ní soud může upustit od výkonu trestu odnětí svobody nebo jeho zbytku tehdy, pokud zjistí, že odsouzený onemocněl nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemocí nebo nevyléčitelnou nemocí duševní.

Janouškovi mělo přerušení trestu skončit 25. listopadu. Proto se na soud obrátil se žádostí o delší přerušení z důvodu zdravotních komplikací.

Janoušek v březnu roku 2012 v Praze v opilosti naboural do automobilu vietnamské ženy a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou. Vystoupila a postavila se před Janouškův automobil a chtěla s ním situaci vyřešit.

Lobbista proti ní nejdříve dvakrát popojel, potom ale na zelenou šlápl na plyn, ženu porazil a ujel. Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Nakonec ale dostal za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky 4,5 roku vězení.

Ve vězení byl Janoušek od 18. listopadu 2014 do 9. března 2016. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, poté krajský soud. Janoušek si dlouhodobě stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

(čtk)