Odcházející předseda NS Vladimír Kůrka Foto: NS

Kůrka, Výborný nebo Holejšovský: Významné osobnosti z oblasti práva převzaly ocenění

Čtveřice významných osobností z oblasti práva dnes ve Vlasteneckém sále pražského Karolina převzala z rukou předsedy Ústavního soudu a Jednoty českých právníků Pavla Rychetského medaile Antonína Randy za rozvoj právní vědy a praxe. Ocenění Jednota českých právníků uděluje od roku 1992. Letos byla udělena jedna stříbrná a tři bronzové medaile.

Za celoživotní přínos právnické teorii i praxi získal stříbrnou medaili soudce Nejvyššího soudu Vladimír Kůrka, který mezi lety 2005 a 2015 působil jako soudce Ústavního soudu. Od roku 2016 je na Nejvyšším soudu předsedou občanskoprávního a obchodního kolegia.

Bronzové medaile získali soudce a předseda evidenčního senátu Vrchního soudu v Praze Josef Holejšovský, vedoucí právního oddělení z odboru politiky bydlení ministerstva pro místní rozvoj Pavla Schödelbauerová a bývalý ministr obrany Miloslav Výborný, který působí na Nejvyšším správním soudu.

Loni ocenění získalo osm právníků. In memoriam získal stříbrnou medaili Richard Mořic Belcredi za práci v Rádiu Svobodná Evropa, diplomatickou činnost a vedení organizace Opus Bonum, která pečovala o zachování a rozvoj české a slovenské křesťanské kultury.

Randa, který žil v letech 1834 až 1914, byl významným právním expertem a pedagogem. Jako přední představitel české inteligence, člen panské sněmovny Říšské rady a člen říšského soudu zasahoval i do národnostních sporů v habsburském Rakousku. Po rozdělení pražské Karlo-Ferdinandovy univerzity na českou a německou část zastával funkci rektora české univerzity a několikrát byl zvolen děkanem její právnické fakulty.

(čtk)