Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy" Ilustrační foto: archiv

Městský soud odmítl, že by nesprávné podání metadonu vězni byl jen kázeňský prohřešek

Pražský městský soud nesouhlasí s tím, že za úmrtím vězně po nesprávném podání metadonu bylo jen kázeňské provinění dozorce. Vyplývá to z databáze Infosoud. Odvolací senát zrušil rozhodnutí, kterým Obvodní soud pro Prahu 4 neshledal v jednání obžalovaného dozorce trestný čin. Vězeň zemřel v pankrácké věznici po záměně dvou odsouzených se stejným příjmením.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně jsme zrušili ve středečním neveřejném zasedání a věc jsme vrátili k novému projednání,“ uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci. Neplatí tak, že by se postupem dozorce měla namísto soudce zabývat pouze Vězeňská služba.

Třicetiletý vězeň zemřel loni na Boží hod vánoční. Ze zářijového usnesení obvodního soudu vyplývá, že si ráno pro metadon došel schválně. Podle výpovědí spoluvězňů využil toho, že měl stejné příjmení jako jiný odsouzený, jenž opiát dostával v rámci léčby drogové závislosti.

Počínání dvojice dozorců, kteří vězně omylem předvedli ke zdravotní sestře, bylo kvalifikováno pouze jako přestupek. Trestného činu se podle Generální inspekce bezpečnostních sborů dopustil praporčík, který se o záměně dozvěděl při přebírání služby a nenahlásil ji nadřízeným, takže nezabránil úmrtí. Obžaloba ho viní z toho, že nepřijal žádná opatření ke kontrole stavu vězně a spokojil se s vyjádřením zdravotní sestry, že se nemůže nic stát. Za porušení povinností dozorčí služby mu hrozí maximálně dva roky vězení.

Soudce obvodního soudu Vítězslav Rašík, který obžalobu postoupil Vězeňské službě jako kázeňské provinění, se neztotožnil se závěry inspekce a státního zastupitelství. Mimo jiné upozornil, že praporčík nezůstal nečinný. „Těžko mu lze vyčítat, že jako prvotní opatření konzultoval možné následky podání metadonu se zdravotní sestrou. U této osoby s mnohaletou praxí ve zdravotnictví důvodně předpokládal, že disponuje potřebnými znalostmi o možných následcích užití zmíněného léku,“ konstatoval.

Sestra údajně dozorce ujišťovala, že podání drogy vězně nijak neohrozí, pouze bude unavený a zřejmě bude spát. Spoluvězni navíc uvedli, že dozorci následně vězňův stav opakovaně kontrolovali. „Na nic si nestěžoval, lehl si, říkal, že je OK. Tak jsem ho nechal ležet, poté on usnul tak, že i chrápal,“ popsal muž, který s předávkovaným vězněm sdílel celu. Vězeň však večer zemřel kvůli otoku mozku a problémům s dýcháním, které vyvolala otrava metadonem.

Zdravotní sestru inspekce navrhovala obžalovat z usmrcení z nedbalosti, za což by ženě hrozil jeden rok až šest let odnětí svobody. Státní zástupce na ni ale obžalobu nepodal. Podle dřívějších informací serveru iDNES.cz s ní uzavřel dohodu o vině a trestu.

(čtk)