Ministr vnitra Lubomír Metnar Foto: mvcr

Ministrem vnitra by se měl stát bývalý elitní policista Lubomír Metnar

Ministrem vnitra v nové vládě Andreje Babiše by se měl podle zdrojů České justice stát bývalý elitní policista Lubomír Metnar. Vyšetřoval například žhářský útok na Natálku ve Vítkově, do roku 2015 působil na vnitru jako náměstek Martina Peciny nebo Milana Chovance (ČSSD).

Podle informací České justice Metnara Andreji Babišovi doporučil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). O možném angažmá Metnara informovalo i Aktuálně.cz.

Absolvent Pedagogické fakulty Ostravské univerzity měl na ministerstvu na starosti ekonomiku, později dělal manažera v holdingu Vítkovice. Před volbami se také angažoval v hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS). Hnutí dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i údajnou agresivní politiku NATO a usiluje o „sjednocení občanů České republiky, kteří si uvědomují současné ohrožení České republiky vyplývající zejména z chaosu v mezinárodních vztazích, z šíření mezinárodního terorismu, islámského radikalismu, nelegální migrace, kybernetických hrozeb a hrozeb masových epidemií“. Profil Metnara na webu BOS je však nyní neaktivní.

Jedním z cílů hnutí je podpořit kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta.

Jako kriminalista se Lubomír Metnar podílel mimo jiné na odhalení pachatelů rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově, při kterém byla v dubnu 2009 těžce popálena malá dívka. V září téhož roku jej spolu s dalšími policisty vyznamenal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. „Byly to asi čtyři měsíce usilovné práce, obrovské nasazení všech kriminalistů, kteří do toho byli zainteresovaní, která vyústila v úspěch a 12. srpna jsme celý případ objasnili,“ řekl tehdy Metnar. V roce 2010 dostal Metnar za tento případ vyznamenání i od Martina Peciny, tehdejšího ministra vnitra ve vládě Jana Fischera.

(epa)