Mluvčí USZ Ondřej Šťastný při rozhovoru pro server Epravo

Mluvčí Unie státních zástupců: Unie obhájců dělá ostudu celému advokátskému stavu

Prezident Unie státních zástupců Jan Lata se v dopise adresovaném předsedovi České advokátní komory Vladimíru Jirouskovi ostře vymezil proti činnosti Unie obhájců a zejména jejímu poslednímu stanovisku. O dopise promluvil v rozhovoru pro server Epravo mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Zástupci Unie obhájců v posledním stanovisku kritizovali orgány činné v trestním řízení za to, že neposuzují jednání soudců, státních zástupců ani policistů stejným metrem jako jednání ostatních občanů. „Právě teď žijeme v době, kdy státní zástupci, policisté a soudci jsou trestně stíháni. A to v míře, která je podle mého větší, než například před pěti a deseti lety,“ odporuje mluvčí USZ Šťastný. Názor Unie obhájců označil za bizarní a za „pomatený výkřik“.

Podle mluvčího USZ by si advokáti měli zamést před svým prahem. Štastný pochybuje, zda advokáti sami nezavírají oči před trestnou činností svých kolegů. V této souvislosti zmínil případ advokátky Lenky Hnilicové, která byla pravomocně odsouzena za vydírání. Česká advokátní komora neshledala tento důvod dostatečně závažný pro její vyškrtnutí. „Kdyby jakýkoliv státní zástupce, jakýkoliv soudce, byl pravomocně odsouzen za trestný čin, který byl úmyslný, tak má po kariéře. Nikdo se s ním nebude bavit a končí,“ uvedl Šťastný pro Epravo.

Zástupci Unie obhájců Ilustrační foto: archiv

Mluvčí uvedl, že stanoviska Unie obhájců nechtěla Unie státních zástupců v minulosti příliš komentovat. Nyní už prý ale nemohl mlčet. „Unie obhájců se prezentuje se jako spolek na propagaci svých členů a všemožné urážení orgánů činných v trestním řízení. Poslední dobou ale jejich prohlášení nabývají takové intenzity a jsou pronášena s takovou agresí že se obávám, že Unie obhájců dělá ostudu nejen členům samotné Unie obhájců, ale dělá ostudu celému advokátskému stavu,“ uvedl Šťastný s tím, že spolek reprezentuje jen zlomek advokátů v ČR. V dopise předsedovi ČAK prý prezident USZ Jan Lata vyzval obhájce, aby se k sobě se státními zástupci nadále chovali s úctou a respektem.

Člen prezidia Unie obhájců Tomáš Sokol zhodnotil vystoupení Šťastného jako „ne moc povedené“. „První problém je v tom, že zástupci Unie obhájců kritizovali postup orgánů činných v trestním řízení jakožto jednání úředních osob. Nikoliv jako jednání členů Unie státních zástupců. Takže je důležité, jak se k tomu případně postaví zmíněné orgány činné v trestním řízení, například Nejvyšší státní zastupitelství. O dost méně důležité je, co si o tom myslí zájmový spolek státních zástupců,“ napsal Sokol mimo jiné ve svém obsáhlém vyjádření, které najdete zde.

Unie obhájců je spolek, který sdružuje advokáty specializující se na trestní právo. Vznikla v roce 2014. Členové prezidia Unie obhájců ČR a zakládající členové jsou Tomáš Sokol, Lukáš Trojan, Marek Nespala, Petr Toman, Tomáš Gřivna, Filip Seifert a Václav Vlk.

(epa)