Do sněmovny míří Martin Kupka (ODS) Foto: Facebook

NSS odhalil chyby u voleb, Bendla nahradí Kupka

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině kraje, tedy ve více než 900 okrscích. Kupka ve Sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. ODS ve středních Čechách získala čtyři mandáty z celkových 25 pro ODS z celé ČR. Rozložení sil ve Sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do Sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli na čele kandidátky. Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. V důsledku kontroly soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal namísto Bendla.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Ministerstvo vnitra i zákonodárce musí podle NSS na chyby reagovat. Při vyhlášení rozhodnutí to dnes řekl předseda senátu Tomáš Langášek.

Langášek upozornil na budoucí rizika. „Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku,“ zdůraznil Langášek.

Pochybení vznikla tím, že volební komise nezapočítaly preferenční hlasy pro kandidáty na druhé straně volebního lístku, kde byl i Kupka, ale také někdy omylem započetly preferenční hlasy prvním kandidátům, přestože volič na lístku nikoho nekroužkoval. Soudce zpravodaj Petr Mikeš řekl, že soud doporučuje několik změn. „První z nich je ryze technické opatření a nepotřebuje žádnou zákonnou změnu. Je to doporučení týkající se jednostranných hlasovacích lístků, a ne dvoustranných, které zvyšují možnost chybovosti a mohou i ovlivnit voliče,“ řekl Mikeš.

Soud doporučuje také jednotný volební kodex. Předseda NSS Josef Baxa řekl, že volební zákon je 20 let starý a má velké rezervy. Upozornil na to, že je potřeba mít jeden společný základ, ať už se jedná o volby do obou parlamentních komor, do obcí, krajů, o evropské nebo prezidentské volby. Podle něj by se měl kontroly účastnit i profesionální nebo poloprofesionální aparát, který by vyplnil místo mezi okrskovou komisí počítající hlasy a soudem, který rozhoduje o stížnostech.

Soud kontroloval přes 900 volebních okrsků. Skoro u 200 z nich zjistil pochybení, u stovky to byly chyby nepřičtení hlasů u kandidátů na druhé straně volebního lístku. Celkem soud zjistil chyby u 2800 preferenčních hlasů. Odhalil také to, že ODS získala navíc 14 hlasů, což ale není podle soudu nijak zásadní počet.

(čtk, epa)