Pod vedením ministra Roberta Pelikána je nutné vybrat členy pracovní skupiny pro přípravu případových studií, nachystat tyto studie, vybrat členy komisí a spustit první výběrová řízení tak, aby bylo možné jmenovat soudce z řad kandidátů na podzim roku 2018. Robert Pelikán Foto: Msp

Pelikán vyhlášky o výběru soudců prosadí: Námitky ukazují, že justiční funkcionáři nechtějí přijít o moc

Výběr budoucích soudců a způsob výběru a přípravy justičních čekatelů se od Nového roku s největší pravděpodobností zásadně změní. A to i přes odpor špiček justice. České justici to potvrdil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Předsedové krajských soudů už v srpnu vystoupili vůči změnám, které v podobě podzákonných předpisů přichystal ministr Pelikán. Šéfové soudů nesouhlasí s tím, aby problematiku řešila pouze vyhlášky a instrukce ministerstva. Požadují případnou změnu zákona, a to po odborné diskusi. Výhrady pak uvedli i v oficiálních připomínkách. Ministr však přistoupil pouze na dílčí změny. „My jsme všechny námitky pozorně prostudovali. Ty, které dávaly smysl, jsme vypořádali. Zbytek námitek byl účelový a ukazuje jediné, že justiční funkcionáři nechtějí přijít o svou moc,“ reagoval nyní Pelikán. Ten chce pomocí podzákonných předpisů výběr soudců sjednotit a zobjektivnit. Současná praxe není podle něj transparentní a systém může působit nedůvěryhodně.

Představitelé soudů podle informací České justice očekávají, že je Pelikán před vstoupením předpisů v platnost svolá a bude je o celé věci znovu informovat.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa dokonce označil instrukci, která má zavést zásadní změny, za protiústavní. „Právní úprava sešitá horkou jehlou v předvečer parlamentních voleb a přijatá neústavní cestou zkrátka nemůže stanovit právní základ pro utváření jedné ze tří mocí ve státě. Nikoliv v demokratickém právním státě. Zvolená forma úpravy výběru soudců toliko pouhou instrukcí ministerstva spravedlnosti je proto nepřípustná a v očividném rozporu s Ústavou České republiky,“ stojí ve stanovisku, o kterém Česká justice informovala. Pelikán s tím nesouhlasí. „Pak by musel předseda NSS také říkat, že současný stav, kdy nejsou žádná pravidla, je také protiústavní, což nikdy neříkal,“ uvedl.

Čtěte také: Vyhláška o výběru soudců a čekatelů: Pelikán odmítl úpravu zákonem

Takové vysvětlení se zřejmě nebude líbit předsedovi Krajského soudu v Praze Ljubomíru Drápalovi. Ten totiž ve svých připomínkách upozornil na to, že nová koncepce není v souladu se zákonem. Ministerstvo spravedlnosti podle něj navíc dlouhodobě tolerovalo současný nejednotný stav a najednou ho chce měnit. „Představa, že platný zákon se posléze (v dalším funkčním období parlamentu) „přizpůsobí“ Instrukci a vyhláškám, neodpovídá významu řešeného problému,“ uvedl Drápal v připomínkách.

Podle představ ministerstva by předsedové krajských soudů měli pro jmenování soudcem vybírat jen ty kandidáty, kteří prošli výběrovým řízením a absolvovali odbornou přípravu včetně stáže a simulovaného jednání. Preferovat by se měl tzv. „čekatelský systém“. Vyhlášky pak mají sjednotit systém přípravy čekatelů. Zájemci o tuto pozici by měli nově procházet centrálním písemným testem a poté konkurzem u příslušného krajského soudu.

(epa)